Zatiahnuté
11°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Neuveriteľný objav z konca sveta: Akoby z inej planéty
Zdielať na

Neuveriteľný objav z konca sveta: Akoby z inej planéty

Zdroj: FreePik

V opustenej oblasti Zeme objavili vedci artefakty, ktorým najprv nemohli uveriť vlastným očiam. Prepisujú všetky doterajšie vedecké predpoklady.

Falklandské ostrovy sa nachádzajú na najjužnejšom cípe Južnej Ameriky. Nežije na nich ani 5 000 obyvateľov a ich celková rozloha je asi štvrtina Slovenska. Sú známe najmä tým, že ich v roku 1982 napadla Argentína a Spojené kráľovstvo viedlo dvojmesačnú vojnu, aby ich získalo späť.

Flóra a fauna ostrovov je podobná Patagónii a ich malebná, hoci drsná a veterná krajina nie je príliš lákavá. Návštevníci ostrovov si okamžite všimnú nedostatok pôvodných lesov, na ostrovoch je len niekoľko krovinatých oblastí.

Nedávny výskum však odhalil, že na Falklandských ostrovoch, ktoré sú dnes chudobné na stromy, mohol existovať les. Nie len tak hocijaký, ale vo vnútrozemí mohol rásť dažďový les mierneho pásma. To, samozrejme, odborníkov prekvapilo, keď dnes videli panorámu.

Pozostatky dávneho lesa sa nenachádzajú na povrchu, ale šesť metrov pod povrchom. To znamená, že mohol navždy zmiznúť už pred desiatkami tisíc rokov, ale dovtedy bol prekvapivo bujný. Výskumníci z univerzity v Southamptone začali les vykopávať v roku 2020 po tom, čo miestni obyvatelia nahlásili, že na stavenisku sa zo zeme vykrútili kmene stromov.

Falklandské ostrovy sa skladajú z dvoch veľkých pevninských masívov a približne 700 menších. Hlavné mesto Stanley sa nachádza na veľkom východnom ostrove a práve tu boli objavené fantastické nálezy. Odborníci si okamžite pomysleli, aký je to šialený objav, keďže ostrovy sú povestné tým, že sú „bez stromov“.

Rastlinné pozostatky boli tak dobre zachované, že na prvý pohľad vyzerali ako čerstvé plávajúce stromy. Fosílie dokazujú, že ekosystém Falklandských ostrovov prešiel dramatickými zmenami, aby sa dostal tam, kde je dnes. Vek najstarších exemplárov sa odhaduje na 15 až 30 miliónov rokov.

Tento údaj bol odvodený z mikroskopického peľu a spór na nich, keďže rádiokarbónové datovanie nefunguje na pozostatkoch starších ako 50 tisíc rokov. Prehistorické stromy ukázali, že ostrovná oblasť bola pred miliónmi rokov vlhkejšia a teplejšia, a teda obývateľnejšia.

Tu môžete vidieť pozostatky spred miliónov rokov:

;

Súvisiace články