Zatiahnuté
10°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Brutálne video: Američania vleteli doprostred ničivého hurikánu Milton
Zdielať na

Brutálne video: Američania vleteli doprostred ničivého hurikánu Milton

Zdroj: FreePik

Tornádo nie je žiadna sranda.

Šokujúce zábery ukazujú lietadlo NOAA (Národný úrad pre oceán a atmosféru), ktoré preletelo nad centrom hurikánu Milton, aby sa dozvedelo viac o jeho vývoji. Táto mimoriadna misia poukazuje na to, prečo je štúdium hurikánov také dôležité a akým extrémnym podmienkam vedci čelia.

NOAA pravidelne uskutočňuje lety vo vnútri hurikánov s cieľom zbierať údaje a robiť presnejšie predpovede týchto silných búrok. Dve špeciálne lietadlá NOAA známe ako „Kermit“ a „Miss Piggy“, lietajú do centra hurikánu, aby poskytovali údaje o búrke v reálnom čase. Tieto lietadlá lietajú v oku hurikánu a poskytujú dôležité údaje, ktoré pomáhajú výskumníkom a meteorológom lepšie pochopiť vývoj a cestu búrky.

NOAA vysvetľuje, že lietadlá P-3 sú vybavené špeciálnymi dopplerovskými radarovými systémami, ktoré snímajú búrku vertikálne aj horizontálne. To umožňuje výskumníkom získať obraz o štruktúre hurikánu v reálnom čase. Lietadlá môžu tiež vypúšťať sondy na meranie teploty mora smerom k morskej hladine a zbierať tak dôležité údaje o teplote oceánu, ktorá môže výrazne ovplyvniť silu a vývoj hurikánu.

Počas poslednej misie lietadlo s názvom „Miss Piggy“ preletelo nad centrom hurikánu Milton, ktorý smeroval k Floride. Hoci sa prelet nad hurikánmi zvyčajne neodporúča a je mimoriadne nebezpečný, tento let poskytol dôležité informácie o budúcom pohybe búrky.

Scott Price, jeden z veliteľov NOAA, vysvetlil, že nie je možné simulovať let uprostred hurikánu.

„Jediný spôsob, ako zažiť, aké to je preletieť stenou hurikánu, je skutočne sa ocitnúť v búrke. Je to jediný spôsob, ako získať predstavu o reakciách lietadla, letových vlastnostiach, koordinácii tímu a fyzických reakciách na hurikán počas letu lietadla.“

- povedal Price.

Posledná cesta slečny Piggy sa ukázala ako mimoriadne dramatická. Jeden z vedcov na palube, Nick Underwood, zachytil videozáznam z letu, na ktorom je vidieť, ako sa palubné vybavenie posúva v dôsledku intenzívnych turbulencií. Underwood sa o svoj zážitok podelil na sociálnej sieti X (predtým Twitter) a uviedo, že podlahové dosky sa vznietili, sondy poškodili a v kabíne nastal chaos. Napriek tomu sa nám podarilo dostať prístroje von, aby sme mohli zbierať údaje. To je tá práca. Je to dôležitá úloha.

Lovci hurikánov teda pokračujú vo svojej práci v najextrémnejších podmienkach, aby zozbierali cenné údaje a lepšie pochopili dynamiku hurikánov. Predtým sa podobné nebezpečné lety uskutočnili počas hurikánu Beryl.

Okrem špeciálnych prístrojov na palube lietadla výskumníci používajú aj tzv. kvapkové sondy. Tieto valcovité senzory prenášajú údaje do lietadla pri páde smerom k moru. Kvapkové sondy zaznamenávajú údaje o teplote, vlhkosti, barometrickom tlaku a rýchlosti vetra v každom 4,6 metrovom úseku vzduchu.

Jason Dunion, výskumný meteorológ na univerzite v Miami, vysvetlil, že tieto údaje sú nevyhnutné na pochopenie hurikánov.

„Národné centrum pre hurikány a rôzne modelovacie centrá používajú zozbierané údaje na získanie presnejšieho obrazu o stave atmosféry,“

- uviedol Dunion.

Údaje zozbierané NOAA a inými vedeckými agentúrami im pomôžu presnejšie predpovedať dráhu a silu hurikánov. To je dôležité nielen pre výskumníkov, ale aj pre obyvateľov postihnutých oblastí, ktorí sa môžu včas pripraviť na blížiacu sa hrozbu.

Celkovo je odvážna práca NOAA a lovcov hurikánov nevyhnutná na lepšie pochopenie toho, ako sa tieto obrovské búrky vyvíjajú a ako môžeme chrániť ľudí a komunity pred katastrofami.

Súvisiace články