Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
V podivnej hmote objavili materiál cennejší ako zlato
Zdielať na

V podivnej hmote objavili materiál cennejší ako zlato

Zdroj: FreePik

Archeológovia v Anglicku našli vzácny, mimoriadne drahý materiál, aký sa v severnej Európe ešte nikdy nevyskytol.

História Rímskej ríše je takmer bezprecedentným úspechom, pretože v dejinách je zriedkavé, aby malá osada dokázala dobyť veľkú časť známeho sveta a udržať si ju po celé stáročia.

Samozrejme, to všetko si vyžadovalo šikovnú organizáciu, silnú ekonomiku, silnú armádu a predovšetkým veľa peňazí. Aj pre starých Rimanov bolo zlato vzácnym kovom, ktorý si cenili rovnako ako my. Na rozdiel napríklad od Egypťanov, ktorí si viac cenili striebro, pretože zlata mohli hocikoľko získavať z tajomnej Núbie, kým sivý drahý kov bol vzácnosťou.

Vráťme sa však do starovekého Ríma, kde prekvapivo existoval materiál, ktorý bol považovaný za ešte cennejší ako zlato. Bol objavený počas archeologických vykopávok v Spojenom kráľovstve, v bývalých kúpeľoch na severe Anglicka.

Na prvý pohľad mäkká fialová hmota nevzbudzovala dôveru. Pri bližšom skúmaní sa však ukázalo, že ide o zmes včelieho vosku a brómu, pričom fialová farba pochádza z fialových škvŕn týrskeho purpurového farbiva.

Išlo o najdrahší a najušľachtilejší materiál staroveku, pretože na výrobu jedného gramu bolo potrebných 12 tisíc morských slimákov, z ktorých sa surovina získavala. Feničania boli skutočnými majstrami tohto farbiva a niet divu, že purpur bol spočiatku výsadou panovníkov a vysokých kňazov.

Toto farbivo, ktoré je drahšie ako zlato, sa donedávna nenachádzalo v archeologických nálezoch v severnej Európe. Bolo identifikované na nástenných maľbách v Pompejach, ktoré pochoval Vezuv a jeho používanie bolo symbolom bohatstva.

Podľa britských výskumníkov sa zväzok farby nájdený v Anglicku mohol používať aj na výrobu fresiek. Používala sa však aj na farbenie odevov aj budov, napríklad v Británii v 1. až 5. storočí, keď bola táto oblasť pod rímskou nadvládou.

Takto sa vyrába týrsky alebo cisársky purpur:

 

Súvisiace články