Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Študent odhodil na zem desiatu: Spôsobil prírodnú katastrofu
Zdielať na

Študent odhodil na zem desiatu: Spôsobil prírodnú katastrofu

Zdroj: FreePik

Odborníci napravujú nevyčísliteľné škody po odhodení odpadkov.

Všetci radi trávime čas na krásnych prírodných miestach, ale musíme dodržiavať určité podmienky a je v záujme každého, aby ich rešpektoval. Študenti nie sú výnimkou a jeden z nich spôsobil v obľúbenom národnom parku poriadny chaos.

V národnom parku Carlsband Caverns došlo k hrubej nedbanlivosti.

Po tom, čo roztržitý študent nechal na dne jaskýň Carlsband vrecúško Cheetos, reagovala Správa národného parku (NPS) prísnym varovaním. Upozornila, že znečistenie odpadkami nie je problém len z estetického hľadiska, ale niečím oveľa závažnejším. Odpad by mohol mať významný vplyv na širší ekosystém starobylého jaskynného systému.

Obal od Cheetos bol vyhodený v takzvanej Veľkej sále jaskýň Carlsband, ktorá je objemovo najväčšou samostatnou jaskynnou miestnosťou v Severnej Amerike a vyžaduje si približne hodinovú prechádzku podzemím.

K odhadzovaniu odpadu došlo napriek prísnym varovaniam

Plné vrecúško syrového občerstvenia, ktoré zostalo vo vlhkých jaskynných jamách, vyvolalo v miestnom ekosystéme malú šokovú vlnu.

„Spracovaná kukurica, zmäknutá vlhkosťou jaskyne, vytvorila ideálne prostredie pre mikrobiálny život a huby. Jaskynné cvrčky, roztoče, pavúky a muchy sa rýchlo zorganizovali do dočasnej potravinovej siete, ktorá rozvádzala živiny po celej okolitej jaskyni a útvaroch. Plesne sa šírili nahor po okolitých povrchoch, plodili, odumierali a zapáchali. A cyklus pokračuje ďalej,“ napísala NPS v príspevku na Facebooku.“

„Z ľudského pohľadu sa vysypanie jedla môže zdať bezvýznamne, ale pre jaskynné živočíchy môže zmeniť svet,“

vysvetlili. Strážcovia museli 20 minút opatrne odstraňovať odpadky a pleseň z povrchu jaskyne, čím, dúfajme, zabránili trvalému vplyvu na jaskyňu.

Odpadky, ktoré zostali v jaskyni, nesú globálne posolstvo

„Mladí aj starí, všetci zanechávame stopu všade, kam ideme. Všetci zanechávame svet lepší, ako sme ho našli,“

dodala NPS.

Odpadky sú v národných parkoch USA veľkým problémom. Každoročne tieto miesta navštívi viac ako 300 miliónov ľudí, ktorí vyprodukujú takmer 70 miliónov ton odpadu.

Jaskyne sú obzvlášť citlivým prostredím. Jaskyne, ktoré sú do značnej miery izolované od vonkajšieho sveta, sú domovom bohatej škály vysoko prispôsobených, endemických a citlivých organizmov. Zavedenie novinky do tejto zmesi môže radikálne narušiť rovnováhu biodiverzity.

Známy príklad tohto problému sa odohral v jaskyni Lascaux v juhozápadnom Francúzsku, kde sa nachádzajú najznámejšie prehistorické jaskynné maľby na svete. Po jej objavení v 40. rokoch 20. storočia prilákala hordy výskumníkov a turistov, ktorí zvýšili teplotu a vlhkosť v jaskyni a zároveň do nej zaviedli nové mikroorganizmy. V novej atmosfére sa darilo hubám a lišajníkom, ktoré spôsobili rozsiahle poškodenie mnohých nástenných malieb.

V 60. rokoch 20. storočia bola jaskyňa Lascaux uzavretá pre verejnosť, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu malieb, a 18 tisíc rokov staré umelecké diela sú stále chránené oceľovými dverami a bezpečnostnými kamerami.

Dúfajme, že tam nikto nenechal občerstvenie...

Video zo špeciálneho národného parku spomínaného v článku si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články