Skoro jasno
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Šokujúce nové zábery: Vrak Titanicu čoskoro zmizne
Zdielať na

Šokujúce nové zábery: Vrak Titanicu čoskoro zmizne

Zdroj: YouTube/OceanGateExpeditions

Titanic nebude na dne oceánu až do konca vekov, v skutočnosti zmizne skôr, ako si mnohí ľudia myslia.

Prekvapivé zábery vraku Titanicu boli zhotovené počas nedávnej expedície. Loď, ktorá sa potopila v apríli 1912, odpočíva na dne Atlantického oceánu, ale jej stav sa rýchlo zhoršuje. Časť legendárneho zábradlia na prove lode sa odlomila a klesla na dno oceánu.

Zábradlie, ktoré sa objavuje v jednej z najznámejších scén filmu Titanic, keď Rose na Jackovo naliehanie stojí s rozpaženými rukami na prove lode, sa začína rozpadávať. Deštrukcia bola objavená počas série podmorských ponorov s robotmi toto leto.

Vedci sa domnievajú, že kus zábradlia, dlhý asi 4,5 metra, sa mohol od trupu odlomiť niekedy v priebehu posledných dvoch rokov. Podľa záberov z expedície spoločnosti Magellan, ktorá sa zaoberá hlbinným mapovaním, a dokumentárnej filmovej spoločnosti Atlantic Productions bolo zábradlie v roku 2022 stále pripevnené, hoci vykazovalo známky deformácie.

„Na jednom mieste kov podľahol a odpadol,“

- uviedla Tomasina Ray, vedúca najnovšieho prieskumu.

Neustály rozpad Titanicu, ktorý sa potopil v roku 1912, na dne oceánu je spôsobený kombináciou viacerých faktorov. Vrak neustále koroduje slaná voda v mori. Okrem toho sa loď za posledných 112 rokov stala domovom rôznych baktérií a iných mikroorganizmov. Kľúčovú úlohu pri degradácii kovu zohráva najmä baktéria s názvom Halomonas titanicae, ktorá je schopná rásť na povrchu kovu a ďalej rozkladať hrdzu. Tieto mikroorganizmy postupne rozkladajú kovové časti lode, až kým ju úplne nezničia.

Baktéria bola prvýkrát izolovaná v roku 2010 z hrdze získanej z vraku lode v roku 1991. Hoci tento organizmus môže byť nebezpečný pre ropné plošiny a iné zariadenia vyrobené z umelého železa, má aj svoje výhody. Môže byť napríklad užitočný v procesoch, kde je potrebné urýchliť rozklad.

Nezabúdajme, že Titanic leží v hĺbke 3 800 metrov na dne Atlantického oceánu, kde je tlak vody extrémne vysoký (približne 380 atmosfér) a teplota blízka bodu mrazu, čo sú extrémne podmienky. Hoci chlad spomaľuje korózne procesy, neustály tlak, pohyb vody a prúdenie hlbokých sedimentov pomáhajú oslabovať konštrukciu lode.

Odhaduje sa, že Titanic sa bude rozkladať ešte niekoľko desaťročí, kým úplne zanikne.

Súvisiace články