Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Nezvyčajná záhada Atlantiku: Loď duchov desí vedcov 250 rokov
Zdielať na

Nezvyčajná záhada Atlantiku: Loď duchov desí vedcov 250 rokov

Zdroj: FreePik

Loď duchov a jej zásoby potravín boli v perfektnom stave, keď sa plachetnica našla plávať bez ľudí.

Mary Celeste, jedna z najznámejších lodí duchov, bola nájdená opustená v roku 1872 vo vlnách Atlantického oceánu. Posádka a cestujúci lode zmizli bez stopy a nikdy sa nezistilo, čo sa s nimi stalo. Záhada lode duchov dala v priebehu rokov vzniknúť mnohým špekuláciám, teóriám a legendám.

Loď Mary Celeste, postavená v Kanade v roku 1861, bola pôvodne spustená na vodu pod názvom Amazonka, ale po sérii nešťastných udalostí sa jej pasažieri začali vzďaľovať, a tak sa majitelia rozhodli dať jej nové meno. Na svoju poslednú plavbu vyplávala z New Yorku 7. novembra 1872 a smerovala do Janova, kam však nikdy nedorazila. Na palube boli kapitán Benjamin Briggs, jeho manželka Sarah, ich dcéra Sophia a sedemčlenná posádka.

Dňa 5. decembra 1872 britská loď Dei Gratia našla Mary Celeste unášanú Atlantikom. Kapitán lode Dei Gratia David Morehouse plavidlo spoznal a poslal loď, aby zistila, čo sa stalo, ale na palube nikoho nenašla. Loď bola neporušená a zásoby potravín boli bohaté.

Chýbal len jeden záchranný čln, ale osud posádky a cestujúcich zostáva neznámy.

Existovali určité náznaky, že obyvatelia lode duchov odišli v zhone, napríklad nedojedené raňajky, ktoré zostali na stole.

Čo sa mohlo stať s cestujúcimi na lodi duchov?

Niektoré teórie naznačujú, že loď mohla zastihnúť búrka alebo že prírodná katastrofa spôsobila paniku posádky a opustenie lode. Náklad obsahoval 1 701 sudov denaturovaného liehu a predpokladá sa, že toxické výpary z liehu spôsobili paniku ľudí, ktorí sa báli, že loď vybuchne, a včas odišli.

Hoci sa nenašli žiadne známky násilia ani lúpeže, niektorí sa domnievajú, že posádku mohli napadnúť a uniesť piráti. Vysvetlením by mohol byť aj vnútorný konflikt, možno preto, že sa posádka vzbúrila proti kapitánovi, ale ani o tom neexistujú konkrétne dôkazy.

Je typické, že o tom, čo nevieme s istotou, môžeme len špekulovať. Za posledných dva a pol storočia sa objavilo mnoho fantastických teórií, napríklad že námorníkov uniesli mimozemšťania, ale tie sú skôr výplodom ľudskej fantázie.

Príbeh lode Mary Celeste zostáva dodnes záhadou a zostáva jednou z najzaujímavejších námorných záhad. Prípad sa odvtedy stal predmetom mnohých románov, filmov a výskumov.

 

Súvisiace články