Zatiahnuté
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Časť Veľkého čínskeho múru bola utajená: Zverejnili video
Zdielať na

Časť Veľkého čínskeho múru bola utajená: Zverejnili video

Zdroj: FreePik

Nie je to bežná časť, pravdepodobne ste o nej nikdy nepočuli.

Veľký čínsky múr, jedna z najväčších stavieb na svete, je opradený nespočetným množstvom záhad a legiend a len určitá časť Veľkého čínskeho múru je prístupná verejnosti, zatiaľ čo zvyšok je pred očami turistov skrytý. Zábery, ktoré vidíme v každodennom živote, ukazujú len časti gigantickej stavby, ktorá sa vinie naprieč Čínou v ohromujúcej dĺžke.

Časť Veľkého čínskeho múru, kde sa končí v oceáne, sa často prezentuje ako kuriozita, ale sú tu aj tajomnejšie časti.

Jedna z odľahlejších častí sa nazýva Jiankou a je to jedna z najnebezpečnejších častí múru, nie na prechádzanie, ale na ťažké lezenie, kde sa nedá chodiť ako na zvyšku múru. Hoci ide len o veľmi malú časť steny, ktorá sa vinie cez 21 tisíc kilometrov krajiny.

Úsek Jiankou je dlhý len 20 kilometrov a vinie sa cez naozaj nebezpečné hory, takže liezť po tejto časti je veľmi nebezpečné. Prístup navyše nie je jednoduchý, keďže od úpätia hory trvá 45 minút chôdze, kým sa dostanete k nebezpečným útesom so zvyškami stien. Úsek bol postavený v rokoch 1500 a 1600 a až do našich čias sa tu neuskutočnila žiadna rekonštrukcia, takže mnohé časti boli vo veľmi schátranom stave. Múr bol zarastený vegetáciou, nad kameňmi sa týčili kríky a stromy. Výhľad je však stále úžasný.

Obnovovacie práce sa začali v roku 2015 a predtým sa na mieste stalo veľa nehôd. V rámci reštaurátorských prác sa však teraz testujú aj nové technológie, ktoré sa použijú na ďalšiu ochranu múru.

Už skôr boli zverejnené videá tejto časti:

Súvisiace články