Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Sumerský architektonický zázrak: Dôkaz mimozemskej existencie?
Zdielať na

Sumerský architektonický zázrak: Dôkaz mimozemskej existencie?

Pozrite si tiež archívne video o stratenom meste v najhlbšom bazéne.

Rozkvitajúca metropola bola nakoniec opustená, ale nikto presne nevie prečo.

Staroveké mestá ukrývajú nespočetné množstvo záhad a tajomstiev a príbeh sumerského Eridu je azda najnezvyčajnejší zo všetkých, keďže sa predpokladá, že mesto založené okolo roku 5400 pred n. l. bolo stvorené bohmi.

Považovalo sa za zlatý vek Mezopotámie a nie náhodou bolo pravdepodobne inšpiráciou pre knihu Genezis, ale mohlo byť aj inšpiráciou pre Starý zákon, kde sa podľa odborníkov mohla nachádzať Babylonská veža. Tisícročná éra sa však skončila 600 rokov pred n. l., keď jej obyvatelia opustili mesto, ktoré sa nakoniec zrútilo.

Kolíska sumerskej kultúry však bola predmetom nespočetných príbehov a jej rozvoj bol ohromujúci, čiastočne aj vďaka blízkosti riek Tigris a Eufrat. Bolo tiež obchodným, kultúrnym a náboženským centrom rovnako ako dnešné metropoly a vykopávky jeho ruín naďalej poskytujú archeológom neustály prísun práce, pretože odhaľujú čoraz viac podrobností o meste.

Podľa zachovaných príbehov bolo Eridu sídlom bohov (mimozemšťanov) a výskumníci našli aj stopy po budovách, ktoré podľa nich slúžili ako pristávacie plochy pre vesmírne lode. Predpokladá sa tiež, že v oblasti mohli byť odpaľovacie plošiny pre rakety, čo aspoň naznačujú veľké monolitické bloky nájdené v meste a rôzne nápisy klinovým písmom, v ktorých sa vesmírne lode označujú ako „nebeské vozy“.

O tom, prečo obyvatelia mesta presne odišli, sa stále diskutuje, ale najpravdepodobnejšou teóriou je, že okolitá pôda bola vyčerpaná a že prosperita mesta Uruk spôsobila zmenu paradigmy. Vidiecke obchodné centrum bolo nahradené modelom zameraným na mesto, čo tiež vyhnalo obyvateľov do nových osád, až kým staré hradiská nevymreli.

Súvisiace články