Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Hrozí vesmírna búrka? Katastrofa je bližšie, než sa zdá!
Zdielať na

Hrozí vesmírna búrka? Katastrofa je bližšie, než sa zdá!

Pozrite si tiež archívne video o silnej slnečnej erupcii.

Nie je to nevyhnutne jadrová vojna alebo klimatická katastrofa, ktorá by mohla spôsobiť zánik ľudstva. Vedci prehovorili a vydali desivé varovanie.

Ak sa dá veriť vedcom, možno sme bližšie k apokalypse, ako sme si mysleli: závažná slnečná udalosť by pre nás mohla predstavovať veľkú hrozbu s potenciálne katastrofickým následkom. Z historického hľadiska dochádza každých niekoľko tisíc rokov k veľkej slnečnej udalosti, ktorá ovplyvní našu planétu, a odborníci tvrdia, že ďalšia sa blíži.

Vedci vypočítali, že ďalšia extrémna slnečná udalosť, známa ako slnečná erupcia alebo slnečná búrka, by mohla byť už za rohom: nastáva vtedy, keď Slnko zo svojho povrchu vystrelí do vesmíru protóny, ktoré niekedy môžu spôsobiť vážne škody na Zemi.

Takéto slnečné búrky sú silnejšie ako čokoľvek, čo sme zažili na Zemi, a ak nebudeme mať šťastie, silnejšia slnečná búrka by mohla vážne poškodiť Zem a ozónovú vrstvu, ktorá chráni atmosféru, a výrazne zvýšiť úroveň ultrafialového (UV) žiarenia.

Alan Cooper, profesor na Univerzite Charlesa Stunta, a Pavel Arsenovič, výskumník na Univerzite prírodných zdrojov a prírodných vied, uverejnili štúdiu, v ktorej podrobne opisujú, čo by sa stalo v prípade takejto smrtiacej slnečnej búrky - je to desivé čítanie, najmä ak vezmeme do úvahy, že sa to môže stať kedykoľvek.

Podľa štúdie majú udalosti so slnečnými časticami potenciál vyvolať reťazovú reakciu, ktorá spôsobí vážne poškodenie našej ozónovej vrstvy a ohrozí ľudské životy. A zvýšené UV žiarenie by tiež poškodilo náš zrak, zvýšilo riziko rakoviny kože a dokonca by ohrialo našu už aj tak otepľujúcu sa klímu.

Cooperovci tvrdia, že ak by k tomu došlo, existuje možnosť, že by sme mohli mať vysokú úroveň UV žiarenia, ktorá by poškodila ľudskú DNA - ale len v prípade, že by sa Zem nachádzala v slabom magnetickom období. Vedci však napísali, že je veľmi pravdepodobné, že tieto dve udalosti nastanú v rovnakom čase - ale podobnú udalosť sme prežili v roku 993, takže sa nám to možno podarí znova.

Viac informácií o tejto téme nájdete tu:

Súvisiace články