Zatiahnuté
13°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Vesmírny výbuch spred 3000 rokov dosiahne Zem
Zdielať na

Vesmírny výbuch spred 3000 rokov dosiahne Zem

Pozrite si tiež archívne video o kométe z Revúcej.

"Horiaca hviezda" bude viditeľná aj voľným okom.

Čoskoro budeme môcť vidieť desivú erupciu nebeského telesa vzdialeného od Zeme tri tisíc svetelných rokov.

T Coronae Borealis, "planúca hviezda", bude v najbližších mesiacoch viditeľná voľným okom vďaka erupcii, ktorá nastala pred tritisíc rokmi a čoskoro dorazí až k nám.

Slabá hviezda, vzdialená 3 000 svetelných rokov od našej Slnečnej sústavy, bude prvýkrát od roku 1946 viditeľná bez ďalekohľadu a každý, kto bude dostatočne vytrvalý, ju bude môcť nájsť na nočnej oblohe.

PODĽA AGENTÚRY NASA SA OČAKÁVA, ŽE "HORIACA HVIEZDA" VÝRAZNE ZJASNIE Z MAGNITÚDY +10 (VOĽNÝM OKOM NEVIDITEĽNÁ) NA MAGNITÚDU +2. TO JE PRIBLIŽNE ROVNAKÁ JASNOSŤ AKO U POLÁRKY, 48. NAJJASNEJŠEJ HVIEZDY NA NOČNEJ OBLOHE. PRE POROVNANIE, MESIAC V SPLNE MÁ MAGNITÚDU -12,6 - ČÍM JE OBJEKT JASNEJŠÍ, TÝM JE JEHO MAGNITÚDA NIŽŠIA.

Nachádza sa v súhvezdí "Severnej koruny" a najjednoduchšie ju po zjasnení nájdete tak, že budete sledovať oblúk Veľkej medvedice až k Arktúru, jasnej červenkastej hviezde nad východným obzorom. Medzi ňou a Vegou môžeme vidieť zakrivenie siedmich hviezd. A po zotmení sa bude nachádzať nad hlavou.

T Coronae Borealis je premenná hviezda a vzácny príklad rekurentnej novy. Je to dvojhviezdny systém, v ktorom okolo seba obiehajú chladný červený obor a menšia, horúcejšia hviezda, biely trpaslík. Každých niekoľko desaťročí červený obor vyvrhne materiál na povrch bieleho trpaslíka, čo spôsobí výbuch, ktorý spustí zjasnenie.

Podľa vesmírnych vedcov "planúca hviezda" teraz vykazuje rovnaký obraz ako pred poslednými dvoma zistenými vzplanutiami v rokoch 1866 a 1946. Z nášho pohľadu bola desať rokov pred oboma výbuchmi o niečo jasnejšia a potom tesne pred udalosťou opäť zoslabla. Presne to sa deje aj teraz: hviezda sa od roku 2015 zjasňuje a potom v marci 2023 viditeľne pohasla.

Súvisiace články