Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Vynašiel mučiace zariadenie: To, čo nasledovalo, šokovalo všetkých
Zdielať na

Vynašiel mučiace zariadenie: To, čo nasledovalo, šokovalo všetkých

Pozrite si tiež archívne video o mučení v ruských väzniciach.

Nikto nečakal, čo sa stalo, najmä nie vynálezca.

Vynálezcovia majú často radosť, keď vidia, ako sa ich výtvory používajú, ale radi ich používajú aj sami. Aj keď to dnes našťastie nie je veľmi bežné, v priebehu histórie ľudia vynašli niekoľko skutočne hrozných metód mučenia, nielen nástrojov na uľahčenie života.

Našťastie mnohé z týchto brutálnych techník v priebehu storočí vyšli z módy. Existuje však jeden konkrétny nástroj, ktorý zostáva nezabudnuteľný: Brazen Bull, ktorý sa na prvý pohľad nemusí zdať ničím výnimočný, ale keď sa dozviete, o čo ide, zaručene vám zovrie žalúdok.

Tento staroveký mučiaci nástroj sa používal nielen na mučenie ľudí, ale aj na hrozný koniec ich života, ak to tí, ktorí mali moc, považovali za nevyhnutné. Nástroj, ktorý vytvoril grécky vynálezca v 6. storočí pred naším letopočtom, bolo obrovské bronzové mučiace zariadenie v tvare býka, vnútri duté a s padacími dvierkami.

Obete boli zavreté v medenom býkovi, ktorý mal v ústach rúrky. Keď sa dvere zabuchli, pod obrovskou dutou sochou sa zapálil oheň, ktorý účinne upiekol osobu zaživa. Rúrky v ústach býka navrhnuté tak, aby sa v hroznom finále mučivé výkriky obete zmenili na býčí rev.

Predpokladaným tvorcom tohto desivého zariadenia bol Aténčan menom Perilaus: vynašiel, zostrojil a predviedol býka Falárovi z Akragasu, tyranskému tyranovi sicílskeho štátu. A Falaris bol známy svojou krutosťou.

Keď Perilaus predstavil zariadenie, Falaris ho požiadal, aby doň vliezol a ukázal, ako je zvonku počuť výkriky človeka vo vnútri. Keď Perilaus vošiel dovnútra, aby ukázal, ako jeho vynález funguje, zavreli ho a podpálili pod ním, čím sa vynálezca medeného býka stal jeho prvou obeťou.

Hoci Falaris vynálezcu v poslednej chvíli z mučiaceho zariadenia vyslobodil, dopadol ešte horšie: tyran prikázal Perilausa vyviesť na vrchol kopca a sotiť ho na smrť. To asi nebolo presne to, čo vynálezca očakával. 

Súvisiace články