Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Zvláštna maľba vo vnútri egyptskej hrobky šokovala internet
Zdielať na

Zvláštna maľba vo vnútri egyptskej hrobky šokovala internet

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Na svetlo sveta sa dostalo úžasné vyobrazenie.

V starovekom Egypte sa v blízkosti pyramíd a v podzemí často nachádzajú predmety, ktoré na prvý pohľad predbiehajú svoju dobu. Jedným z nich je aj neslávne známy disk Sabu, ktorý akoby pochádzal z vesmírneho veku a ktorého účel je zatiaľ neznámy, ale vedci sa domnievajú, že mohol slúžiť na osvetlenie, držať sviečku alebo lampu,

ale jeho podoba by obstála aj vo vedecko-fantastickom filme.

V roku 2023 sa však na Reddite začal šíriť obrázok, ktorý zobrazuje vnútorné veko sarkofágu starého viac ako 3 500 rokov. Hrobka, sarkofág, patrila vysokopostavenej žene, dcére veľkňaza, ktorá bola takto zobrazená na dobových vyobrazeniach. Je to dosť zvláštne zobrazenie a nie je to typickým zobrazenie toho, ako starovekých Egypťanov poznáme v ich každodennom živote.

Žena so žltou pleťou v dlhých šatách.

Príšerne sa podobá na Marge Simpson zo známeho seriálu. A mnohí na fórach vtipne poznamenali, že to vyzerá, akoby Egypťania predpovedali jeden z najväčších hitov 20. storočia, seriál, ktorému už desaťročia fandia milióny ľudí na celom svete. Obrázok je však skutočný, nie je to výmysel, skutočne sa takýto obrázok našiel na vnútornej strane hrobky.

Pravdou však je, že obraz vo vnútri rakvy pravdepodobne zobrazuje cestu, cestu dcéry veľkňaza do posmrtného života.

Obraz je obklopený tuctom kňažiek, čo robí obraz naozaj unikátnym a ukazuje, že ide o hrobku pomerne významnej osoby. Ale, samozrejme, všetci vo verejnom diskurze už hovoria o podobnosti so Simpsonovcami, hoci spôsob a cesta, akou je zobrazený, je veľmi špecifická.

Tu je maľba, ktorá sa odvtedy virálne rozšírila po celom svete:

Súvisiace články