Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Na vesmírnych záberoch Mexika spozorovali obrovskú starovekú vec
Zdielať na

Na vesmírnych záberoch Mexika spozorovali obrovskú starovekú vec

Pozrite si tiež archívne video o aztéckom chráme v podzemí metropoly.

Je úžasné, čo všetko dokáže odhaliť jediná fotografia.

Človek by si myslel, že moderné mestá sú také nové, že nemajú predchodcov starých stovky či tisíce rokov. Pravdou však je, že mnohé z najväčších miest našej modernej doby majú úžasne starých predchodcov, ktorých možno vidieť aj dnes, ak nie voľným okom, tak lietadlom alebo z vesmíru.

Mexico City je jedným z najľudnatejších hlavných miest na svete, v jeho centre vrátane predmestí a okrajových častí žije viac ako 20 miliónov ľudí.

Málokto vie, že Mexico City nie je mesto z 18. alebo 19. storočia, ktoré vytvorili conquistadori a európski osadníci, ale má veľmi silný pôvod, pretože bolo postavené na mieste, kde kedysi stavali Aztékovia, známi svojimi pyramídami.

Na tomto mieste stál Tenochtitlán.

Conquistador Hernán Cortés bol na začiatku 16. storočia ohromený krásou mesta, ale potom prišla vojna a ríša padla. Conquistador mesto dobyl po trojmesačnom obliehaní. Mesto bolo zničené a kamene z pyramíd boli použité na výstavbu jadra mesta, ktoré sa neskôr stalo Mexico City.

Dnešné mesto si však zachovalo mnohé črty aztéckeho mesta a mnohé ulice vedú tam, kde kedysi v aztéckej ére. Španieli tieto ulice vyleštili, aby vytvorili jadro mesta, ktoré vidíme dnes. Aztécke mesto kedysi stálo uprostred jazera, ktoré však bolo neskôr vysušené, čo umožnilo rozšírenie mesta.

Takto kedysi vyzeralo aztécke mesto veľkolepej krásy:

Súvisiace články