Zatiahnuté
15°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Našla sa najstaršia mapa sveta: Niečo s ňou nie je v poriadku
Zdielať na

Našla sa najstaršia mapa sveta: Niečo s ňou nie je v poriadku

Pozrite si tiež archívne video o egyptských artefaktoch.

Odpoveď by mohla poskytnúť babylonská mytológia.

Najstaršia známa mapa sveta, nazývaná Imago Mundi alebo Babylonská mapa sveta, je plná príšer a mystických prvkov. Táto mapa je významná nielen z geografického, ale aj kultúrneho a mytologického hľadiska, pretože ukazuje, ako si vtedajší ľudia predstavovali svet.

Imago Mundi pochádza z obdobia 700 až 500 rokov pred Kristom a v súčasnosti sa nachádza v Britskom múzeu. Táto mapa sa zameriava na mesto Babylon a zobrazuje miesta ako Asýria a Elam obklopené "slaným morom". Mimo prstenca mora sa nachádza osem ostrovov alebo regiónov, ktoré sú zobrazené v symbolickej podobe.

Vedľa mapy je text klinovým písmom opisujúci babylonskú mytológiu a zobrazené regióny. Napríklad jeden región je opísaný ako oblasť, kde "okrídlený vták nedosiahne svoj koniec", čiže kde vtáky nemôžu lietať. Ďalší región, ktorý leží v severnej tme, je v úplnej tme, kde "nič nie je vidieť" a "slnko nie je vidieť".

Imago Mundi nie je jedinou ranou mapou zobrazujúcou raný pohľad ľudstva na svet. Napríklad mapa gréckeho filozofa Anaximandra zobrazuje plochú, kruhovú zem obklopenú oceánom. Na tejto mape sú zobrazené tri hlavné kontinenty - Európa, Ázia a Líbya - oddelené riekou Níl a Čiernym morom.

Hekataios Miletský tiež vytvoril ranú mapu, ktorá podrobne opisuje jednotlivé časti Zeme vrátane pobrežia Európy a Ázie. Táto mapa znázorňovala Zem ako plochú a bola oveľa podrobnejšia ako jej predchodcovia.

Imago Mundi a ďalšie rané mapy ukazujú, že tvorba máp nebola len o geografických znalostiach, ale aj o svetonázore a mytológii ľudí. Na prvých mapách sa často miešali skutočné geografické miesta s mýtickými bytosťami a príbehmi, ktorým vtedajší ľudia verili. Napríklad mapa Imago Mundi obsahuje oblasť, kde "žije rohatý býk a napáda cudzincov".

Staroveké mapy, ako je Imago Mundi, poskytujú dôležitý pohľad na raný svetonázor ľudstva. Tieto mapy poskytujú nielen geografické informácie, ale ukazujú aj to, ako ľudia chápali svet a svoje miesto v ňom. Imago Mundi a podobné mapy nám pripomínajú, že tvorba máp nie je len zobrazením geografickej reality, ale aj odrazom kultúry a mytológie.

Súvisiace články