Jasno
21°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Mayovia obetovali krv, aby vrátili slnko na oblohu
Zdielať na

Mayovia obetovali krv, aby vrátili slnko na oblohu

Pozrite si tiež archívne video o konci sveta a mayskom kalendári.

Tento barbarský zvyk praktizovali starí Mayovia.

Staroveká mayská civilizácia mala dômyselné znalosti matematiky a astronómie. Dokázali tiež predpovedať zatmenia Mesiaca a Slnka, ktoré považovali za božské znamenia. Zatmenia považovali za smrť Slnka a verili, že musia presvedčiť bohov, aby slnko zachránili krvavou obetou.

Hoci Mayovia boli veľkí vedci, nerozumeli príčinám prírodných javov. Preto svet zaľudnili bohmi, ktorí riadili všetky udalosti. Zatmenie pripisovali aj božskému boju medzi bohom Slnka Kinich Ahau a bohom Chac Ek (Venuša), ktorý mal podporiť boha Slnka.

Dôvodom bol úžasný jas Venuše počas zatmenia. Mayovia verili, že Chac Ek, boh vojny, zvíťazí nad bohom Slnka, ak nezasiahnu. Boh Slnka predstavoval hojnosť a prosperitu, zatiaľ čo Chac Ek predstavoval vojnu a ničenie. Mayovia verili, že bohovia boli stvorení z ich vlastnej krvi a kukuričnej múky a že ich povinnosťou bolo pomôcť bohu Slnka v boji.

Pri zatmení Mayovia prinášali strašnú obeť. Šľachtici, dokonca aj samotný vládca, sa podrezávali a zbierali svoju preliatu krv. Túto krv spálili, aby odovzdali svoju životodarnú šťavu bohu Slnka a zabezpečili mu víťazstvo. Mayovia verili, že tento rituál vždy zafunguje a Slnko sa vráti na oblohu.

Mayské obety za zatmenia poskytujú fascinujúci pohľad na vieru a myslenie starovekej civilizácie. Prelínanie vedy a náboženstva a úzke spojenie s prírodou sú charakteristické pre mayskú kultúru. Hoci sa tieto rituály môžu modernému človeku zdať barbarské, je dôležité pochopiť mayský systém viery, aby sme lepšie porozumeli tejto fascinujúcej civilizácii.

Súvisiace články