Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Spolunažívali v mayských pyramídach s ľuďmi záhadné tvory?
Zdielať na

Spolunažívali v mayských pyramídach s ľuďmi záhadné tvory?

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

V Mexiku sa z hlbín zeme vynorili ohromujúce nálezy a polemika o vyobrazeniach stále neutícha.

Medzi najzáhadnejšie kultúry sveta, ktorých stopy vedci už stáročia odkrývajú v hlbinách džungle v Strednej Amerike, patria Mayovia, Aztékovia a Olmékovia, ktorí vedcom poskytli neuveriteľne veľa objavov, keďže archeológom odhalili gigantické metropoly prepojené cestami a cestnými sieťami.

A vo vnútri mayských pyramíd sa stále skúmajú tajomné tunely, ktoré vedú do mesta. V jednej z veľkých pyramíd Tenochtitlanu sa už desať rokov skúmajú záhadné ortuťové chodby, pretože mnohí bádatelia sa domnievajú, že je jasné, že v skrytých chodbách Mesačnej pyramídy v bývalom maysko-aztéckom meste sa môže skrývať kráľovská hrobka.

Niekedy však vedci v Mexiku narazia na skutočne ohromujúce nálezy, z ktorých jeden z najkontroverznejších, pozostávajúci z viac ako 30 tisíc malých miniatúrnych sošiek, bol objavený na okraji mesta Acámbaro v 40. rokoch 20. storočia, teda pred 80 rokmi. Malé figúrky opisujú ako nájdené v zemi a nepodobajú sa na nič, s čím sa miestni obyvatelia predtým stretli.

Mnohé z nich môžu predstavovať neznáme božstvá alebo živočíšne druhy, ktoré predtým objavitelia nepoznali. Okrem toho v mnohých prípadoch tieto malé sošky zobrazovali ľudí sediacich na tvoroch podobných dinosaurom. Preto sa, samozrejme, na mnohých fórach okamžite objavila stará teória, že dinosaury žili v rovnakom čase ako ľudia.

Archeológovia okamžite začali skúmať vek artefaktov a, samozrejme, hneď sa objavili obvinenia, že sošky sú falzifikáty. Aj keď to druhé sa zainteresovaným ťažko vysvetľovalo, prečo by sa v týchto malých osadách začali masovo zhotovovať takéto kultúrne odtlačky.

Neskôr sa uskutočnili ďalšie výskumy, ktoré napokon dokázali, že nálezy boli falzifikáty, keďže datovaním sa zistilo, že pochádzajú z našej doby, hoci boli starostlivo premiešané s inými nálezmi, ktoré boli staré stovky rokov.

Diskusia však pokračuje dodnes a občas sa nájdu aj takí, ktorí navrhnú inú vedeckú techniku datovania, napríklad v 70. rokoch 20. storočia jeden odborník tvrdil, že nálezy sú staré 2 500 rokov. Hlavný vedecký prúd však zastáva názor, že tieto nálezy sú falzifikáty, nie odtlačky starovekej kultúry, ale novodobé artefakty.

TAKTO VYZERAJÚ FIGÚRKY:

Súvisiace články