Jasno
26°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Pod ľadom v Antarktíde objavili staroveký svet: Mení všetko
Zdielať na

Pod ľadom v Antarktíde objavili staroveký svet: Mení všetko

Pozrite si tiež archívne video o zatmení Slnka na Antarktíde.

Aj vedcov ohromila doteraz skrytá podzemná sieť.

Oblasti pod ľadovou kôrou Antarktídy boli pre vedcov vždy záhadou. Nedávno zverejnená štúdia však vrhá nové svetlo na tento podzemný svet. Vedci odhalili pod ľadovou pokrývkou vo východnej Antarktíde starobylý riečny systém, ktorý sa vytvoril najmenej pred 14 miliónmi rokov. Tento objav nám pomôže lepšie pochopiť nielen minulosť Antarktídy, ale aj súčasné a budúce procesy klimatických zmien.

Existencia riečneho systému naznačuje, že v tomto regióne boli dlhodobo relatívne stabilné teploty, čo umožnilo pretrvávanie týchto geografických javov. Takéto dobre zachované krajiny pomáhajú vedcom pochopiť, ako sa ľadové kryhy správajú počas klimatických zmien a aký môže byť vplyv topenia ľadu v budúcnosti. Ako hovorí Stewart Jamieson, profesor na katedre geografie Durhamskej univerzity, „oblasť pod východoantarktickým ľadovým príkrovom je menej známa ako povrch Marsu“.

Výskumníci použili satelitné snímky drobných vlniek na povrchu ľadovej pokrývky na štúdium krajiny pod ľadom. Použili aj techniky rádioelektrického sondovania, aby videli cez ľad a zmapovali priestor pod ľadom. Tieto metódy potvrdili existenciu starovekej krajiny na viacerých miestach.

Oblasť, ktorú výskumníci preskúmali, je vzdialená najmenej 300 kilometrov od okraja ľadu, takže prípadné vynorenia sú ešte veľmi vzdialené. To však neznižuje význam tohto objavu, ktorý poskytuje ďalšie dôkazy o dlhodobej stabilite ľadovej pokrývky a pod ňou ležiacich krajinných štruktúr, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri určovaní toku ľadu a celkovej odolnosti ľadovej pokrývky v čase klimatických zmien.

Autori štúdie, medzi ktorými je aj Neil Ross, profesor z Newcastle University, sú presvedčení, že tento výskum predstavuje významný pokrok v oblasti polárnej vedy. Cieľom výskumníkov je v budúcnosti zmapovať ďalšie neprebádané oblasti, aby lepšie pochopili históriu ľadového príkrovu a jeho budúce zmeny.

Výskumný tím, ktorý podporujú organizácie ako britská Rada pre výskum a inovácie v oblasti prírodného prostredia, Národná vedecká nadácia USA a NASA, má v úmysle pokračovať v mapovaní antarktického sveta pod ľadom. Tieto objavy nielenže vrhnú svetlo na minulosť Antarktídy, ale pomôžu aj predpovedať, ako bude ľadová pokrývka reagovať na súčasné a budúce environmentálne výzvy.

Celkovo tento výskum vrhá svetlo na doteraz skrytý svet, ktorý spochybňuje predchádzajúce predpoklady o geologickej histórii a klimatických zákonitostiach Antarktídy. Výskum sveta pod ľadom sa ešte len začína a ponúka vedcom nové vzrušujúce možnosti na pochopenie minulosti a budúcnosti našej planéty.

Súvisiace články