Skoro jasno
17°
Bratislava
Koniec dilemy: Nové dôkazy o stavbe egyptských pyramíd
Zdielať na

Koniec dilemy: Nové dôkazy o stavbe egyptských pyramíd

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

O tom, kto a ako postavil pyramídy, sa vedú nekonečné diskusie. Obraz hrobky starý tisíce rokov by mohol ukončiť tento spor.

Pokiaľ ide o staroveké kultúry, neexistuje záhadnejšia a gigantickejšia stavba ako egyptské pyramídy, ktorá by zaujala predstavivosť verejnosti. Okolnosti výstavby pyramíd (a, samozrejme, ich účel) sú neustálym zdrojom kontroverzií. Odpoveď je často vecou viery, nie rozumu. A je ťažké zjednotiť rôzne názory na jednej platforme.

Veľkou otázkou samozrejme je, ako mohli starí Egypťania tieto kamene premiestniť?

Predtým bolo objavené množstvo dôkazov z minulosti, vrátane dôkazov, že medzi pyramídami mohli kedysi kľukatiť dnes už vyschnuté ramená Nílu, a ďalších dôkazov o pracovných podmienkach pri stavbe, ktoré povedali odborníkom. To všetko je však nič popri nástennej maľbe, ktorá sa našla v hrobke starej tisíce rokov. Djehutihotep bol staroveký úradník, ktorý stál na čele nomosu (egyptskej administratívnej jednotky).

ČO SA NAŠLO V HROBKE?

Množstvo nápisov v hrobke, ktoré zobrazujú výjavy z každodenných činností. Jedna takáto nástenná maľba zobrazuje hordu robotníkov stojacich pred sochou, ktorú učenci dlho považovali za procesiu. Neskôr sa však predpokladalo, že ide o logistiku veľkého staveniska. Sane, ktoré sochu prevážali, boli pred ňou neustále polievané vodou a socha sa takto presúvala. Egypťania tak znížili trenie medzi vozidlom a pieskom.

Vo vedeckých kruhoch však prvá vec, ktorá im napadla, keď uvideli tisíce rokov starú fresku, bola úplne iná.

TU JE ZÁHADNÁ NÁSTENNÁ MAĽBA, KTORÁ ODPOVEDÁ NA VEĽKÚ OTÁZKU:

Súvisiace články