Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Záhada tisícročia starých kamenných hláv dávnej civilizácie
Zdielať na

Záhada tisícročia starých kamenných hláv dávnej civilizácie

Zdroj: FreePik

Záhada tajomných Olmékov a obrovských kamenných hláv naďalej dráždi predstavivosť a inšpiruje bádateľov k skúmaniu minulosti.

Staroveká civilizácia Olmékov prekvitala na juhu Strednej Ameriky v období od roku 1200 pred n. l. do roku 400 pred n. l. Ich dedičstvo tvoria pôsobivé kamenné monumenty, z ktorých najznámejšie sú obrovské kamenné sochy ľudských hláv známe ako olmécke kolosy.

Tieto kolosy môžu byť vysoké až 3 metre a vážiť až 50 ton. Sú vytesané do kameňa a často zobrazené so štylizovanými črtami tváre, obrovskými prilbami a zdobeným odevom. Pôvod a účel sôch zostáva záhadou a je predmetom mnohých špekulácií.

Odkiaľ pochádzajú?

Pôvod Olmékov zostáva záhadou. Niektorí vedci sa domnievajú, že sa vyvinuli z miestnych poľnohospodárskych spoločností, zatiaľ čo iní špekulujú, že migrovali z Južnej Ameriky. Príčiny úpadku olméckej civilizácie nie sú jasné, ale je možné, že ich pád spôsobili klimatické zmeny, preľudnenie alebo vnútorné konflikty.

Čo predstavujú kolosy?

Olmécke kolosy pravdepodobne zobrazujú vládcov, bohov alebo iné významné postavy. Rysy tváre sôch sú často jedinečné, čo môže naznačovať, že ide o portréty. Prilby a zdobené odevy sú pravdepodobne symbolmi moci a hodnosti.

Ako sa kolosy prepravovali a stavali?

Olmékovia nemali vyspelú technológiu, preto je záhadou, ako dokázali obrovské kamenné sochy prepraviť a postaviť. Niektorí vedci sa domnievajú, že sochy kotúľali na kmeňoch stromov, iní špekulujú, že na ich prepravu používali vodné cesty. Na vztýčenie kolosov sa pravdepodobne používali zemné násypy a zdvíhacie páky.

Olmécke kolosy sú dodnes fascinujúce a záhadné. Vedci ich naďalej skúmajú, aby lepšie pochopili olmécku civilizáciu a kultúru.

Zaujímavé fakty:

  • Najväčší olmécky kolos sa nachádza v La Vente a váži 50 ton.
  • Olmécke kolosy sa často označujú ako "tróniace postavy".
  • Olmékovia mali vyspelý systém písma a astronomické znalosti.
  • Vplyv olméckej civilizácie je cítiť v neskorších stredoaamerických kultúrach, ako sú civilizácie Mayov a Aztékov.

Súvisiace články