Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Michelangelovom najslávnejšom obraze objavili šokujúci odkaz
Zdielať na

V Michelangelovom najslávnejšom obraze objavili šokujúci odkaz

Pozrite si tiež archívne video o unikátnom Michelangelovi.

Mohol obraz skrývať protináboženský symbol?

Možno sa podarilo odhaliť skryté posolstvo jednej z najslávnejších Michelangelových malieb, Michelangelovho Stvorenia Adama, jednej z deviatich malieb na strope Sixtínskej kaplnky.

Ako je známe, Michelangelo bol odborníkom na ľudskú anatómiu, čo mnohých viedlo k záveru, že vo Stvorení Adama ukryl ľudský mozog.

Stvorenie Adama je freska s rozmermi 280 × 570 cm od Michelangela Buonarrotiho, namaľovaná v rokoch 1509 až 1510, ktorá je súčasťou cyklu stropných fresiek v Sixtínskej kaplnke vo Vatikáne a je významným dielom vyspelého renesančného maliarstva v Taliansku.

Michelangela poveril pápež Gregor II. v roku 1508, aby premaľoval strop Sixtínskej kaplnky s rozlohou 520 štvorcových metrov, ktorý predtým zakrývala freska hviezdnej oblohy od Piera Mattea d'Amelia. Majster napokon zákazku dokončil v roku 1512 a Stvorenie Adama je jednoznačne jedným z najznámejších detailov stropu kaplnky.

Výjavy stvorenia sa nachádzajú v strednom páse stropnej klenby, ktorá je stavebne rozdelená na tri časti, pričom ústrednou je kompozícia stvorenia prvého človeka, ktorá je zobrazená medzi oddelením vôd a zeme a stvorením Evy.

Maľba dodnes fascinuje ľudí a mnohí o nej prišli s veľmi zaujímavou teóriou. Ak obkreslíme obrazec Boha a anjelov vpravo, vidíme, že obrys pripomína ľudský mozog, a to s dokonalou presnosťou. To mnohých viedlo k presvedčeniu, že Michelangelo do obrazu zahrnul nielen život, ale aj inteligenciu a vedomosti, iní si však mysleli, že sa v obraze skrýva protináboženský symbol, pretože podľa nich

MICHELANGELO SNAŽIL POVEDAŤ, ŽE BOH NESTVORIL ADAMA, ALE ŽE ČLOVEK STVORIL BOHA PROSTREDNÍCTVOM SVOJEJ MYSLE.

Existuje však aj výklad, ktorý hovorí, že boh je v skutočnosti umiestnený v lone, zatiaľ čo Adam zrejme spočíva na vrchole ženskej hrude. Pravda o tejto veci nie je v skutočnosti známa, ale tieto výklady sú určite zaujímavé.

 

Súvisiace články