Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šialený rev z dna oceánu: Nikto nevie, čo je jeho zdrojom
Zdielať na

Šialený rev z dna oceánu: Nikto nevie, čo je jeho zdrojom

Pozrite si tiež archívne video o láve v oceáne.

Vedcov už dlho zaujíma bod Nemo, miesto najhlasnejšieho zvuku, aký bol kedy zaznamenaný pod vodou. Podľa jednej z teórií mohla byť zdrojom morská príšera.

Bod Nemo sa nachádza v južnej časti Tichého oceánu. Je to oblasť planéty, ktorá je najviac vzdialená od pevniny. Už dlho sa využíva pri výskume vesmíru na havárie vesmírnych lodí počas riadeného návratu do atmosféry, pretože je tu najmenšia pravdepodobnosť, že dôjde k poškodeniu konštrukcie.

To však nie je jediný dôvod, prečo je toto miesto zaujímavé. IFLScience uvádza, že ešte v roku 1997 americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) zaznamenal na tomto mieste zvláštny ultranízkofrekvenčný zvuk. Podľa údajov z mikrofónov umiestnených v oceáne bol zvuk silný a mimoriadne hlasný, jeden z najhlasnejších zaznamenaných pod vodou.

Zvuk bol taký silný, že ho zachytili hydrofóny vzdialené 4800 kilometrov. Podľa vedca NOAA Chrisa Foxa mohol zvuk vydať morský živočích. Keďže žiadny iný známy živočích takýto zvuk nevydáva, okamžite sa rozšírila konšpiračná teória, že zdrojom by mohla byť obrovská morská príšera.

Fox však uviedol iné, pravdepodobnejšie vysvetlenie. Podľa odborníka môžu praskajúce ľadovce a ľadoborce vydávať také silné zvuky, že ich so správnymi senzormi možno počuť na vzdialenosť 5 000 kilometrov. Keďže k incidentu došlo v lete, je možné, že zdrojom je antarktický ľad.

Tak či onak, dúfajme, že to naozaj nie je obrovská príšera žijúca na cintoríne vesmírnych zariadení.

Súvisiace články