Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vnútro starovekej mayskej pyramídy ukrýva záhadnú stavbu
Zdielať na

Vnútro starovekej mayskej pyramídy ukrýva záhadnú stavbu

Pozrite si tiež archívne video o mayskej kultúre.

Stretnutie mytológie a reality pri mexických pyramídach môže byť zradné.

Všetky pyramídy na svete sú jedinečné, napriek mnohým podobnostiam, ktoré odborníci zaznamenali v priebehu storočí. Vo vnútri pyramíd v Egypte čaká na odborníkov ešte veľa prekvapení, pretože obsahujú chodby, ktoré archeológovia nikdy nepreskúmali. Neskôr možno nájdeme aj konečnú odpoveď na otázku, prečo boli tieto gigantické stavby postavené.

Ale stredoamerické, aztécke a mayské pyramídy majú jednu prekvapujúcu zvláštnosť.

V mnohých prípadoch tieto pyramídy netvoria jednu stavbu, ale rad pyramíd naskladaných na seba. Do vnútra najväčšej z nich postupne prichádzajú ďalšie pyramídy. Jasným ukazovateľom tejto konštrukcie podobnej matrioške je Cholula, pyramída, v ktorej sa nachádza najväčšia pyramída na svete, pyramída s katolíckym kostolom na vrchole. Pohľad na ňu je z diaľky fascinujúci, ale keď sa k stavbe priblížite, po vykopávkach vedcov sa jedna po druhej odhaľujú brutálne stavby vo vnútri pyramídy - ďalšie a ďalšie pyramídy.

A V PRÍPADE CHOLULA SA VO VNÚTRI STAVBY NACHÁDZAJÚ DOKONCA ÚŽASNÉ LABYRINTY.

Každá vrstva je jedinečná a hovorí o rôznych duchovných svetoch.

Kto však tieto stavby postavil?

Zaujímavosťou je, že už skôr, v 16. storočí, sa mnísi, ktorí prišli na miesto, aby postavili pyramídy, stretli s príbehom o potope, ktorý sa vyskytuje aj v európskej mytológii, a domorodé legendy hovoria, že tieto stavby postavili obri. Okrem legiend je veľmi zaujímavá otázka, kto tieto pyramídy postavil jednu na druhej.

Vedci na túto otázku nepoznajú jednoznačnú odpoveď, ale je pravdepodobné, že existovalo mnoho civilizácií, ktoré jedna po druhej zachovali staré stavby, ale postavili na nich svoje vlastné. Vedci však nevedia, kto boli pôvodní stavitelia, ktorí mohli na tomto mieste postaviť prvú pyramídu.

TU SÚ TIETO ÚŽASNÉ STAVBY:

Súvisiace články