Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Odhalenie o Tutanchamónovej posmrtnej maske šokovalo vedcov
Zdielať na

Odhalenie o Tutanchamónovej posmrtnej maske šokovalo vedcov

Pozrite si tiež archívne video o tom, čo skolilo Tutanchamóna.

Záhada prepichnutého ucha vyvrátila všetko, čo sme doposiaľ vedeli.

Tutanchamonova zlatá pohrebná maska, ktorá sa teraz nachádza v Egyptskom múzeu v Káhire, už dlho fascinuje vedcov aj nadšencov.

V marci 2024 šokoval archeologickú komunitu ohromujúci objav o Tutanchamónovej ikonickej posmrtnej maske.

Profesorka Joann Fletcher, renomovaná egyptologička z University of York, pri výskume v Griffithovom inštitúte na Oxfordskej univerzite objavila dovtedy prehliadaný detail: prepichnuté uši na maske. Výskum ukázal, že Tutanchamón nenosil náušnice dlhšie ako do detstva. Takže vo veku 20 rokov, keď zomrel, by už nebol zobrazený s prepichnutými ušami.

Tento objav je v rozpore s predchádzajúcimi predpokladmi, že maska bola vyrobená pre Tutanchamóna, keďže nenosil náušnice, a vyvoláva odvážnu hypotézu: maska bola v skutočnosti vyrobená pre iného faraóna.

MOŽNÁ NOVÁ TEÓRIA

Podľa profesorky Fletcher jemné detaily masky a rozdiely v črtách tváre naznačujú, že nebola vyrobená pre dospelého mužského faraóna.

Stopy po spájkovaní naznačujú, že Tutanchamonova tvár bola "vyrobená" na masku predchádzajúceho panovníka. Profesorka uvádza možnosť, že týmto faraónom mohla byť Nefertiti, manželka faraóna Achnatona, alebo Tutanchamonov otec.

TUTANCHAMÓNOV ODKAZ

Keďže záhady okolo Tutanchamónovej posmrtnej masky sa naďalej prehlbujú, dedičstvo starovekého Egypta naďalej fascinuje a inšpiruje svet. Ďalší výskum by mohol viesť k novým objavom o Tutanchamónovom živote, vláde a záhadnej smrti.

Záhada okolo Tutanchamónovej posmrtnej masky poukazuje na zložitosť staroegyptskej kultúry a náboženstva. Tutanchamónov odkaz naďalej podnecuje živý záujem o minulosť a podnecuje k ďalšiemu štúdiu a objavovaniu. Pozrite si nasledujúce video a dozviete sa viac o maske:

Súvisiace články