Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vedci našli na brehu obľúbenej destinácie Slovákov veľký poklad
Zdielať na

Vedci našli na brehu obľúbenej destinácie Slovákov veľký poklad

Pozrite si tiež archívne video o adrenalíne pri mori.

V úžasných hlbinách mora sa skrývajú úžasné veci. Teraz bola odhalená ďalšia záhada.

Hlbokomorské expedície boli vždy tajomným a vzrušujúcim dobrodružstvom. Nedávno pri pobreží Turecka urobil tím bádateľov úžasný objav: na morskom dne objavili záhadný vrak lode. Vrak lode, ktorý sa našiel v Antalyjskom zálive, odpočíval na dne mora celé stáročia a jeho objav v sebe skrýva mnoho tajomstiev.

Výskumníci zatiaľ nenašli žiadne konštrukčné detaily z lode a dokonca ani kotvy, ale našli medené tyče a úlomky bronzových mincí. Tie naznačujú, že loď pravdepodobne prevážala bronzové prúty a nádoby v dobe bronzovej.

V staroveku bola meď jedným z prvých kovov, ktoré ľudia objavili a používali. Meď sa ľahko opracovávala a mala dobrú vodivosť. V staroveku sa meď používala na rôzne účely, napríklad na výrobu šperkov, zbraní, ako stavebný materiál, na výrobu nástrojov a v neposlednom rade na razenie mincí.

V dôsledku lodnej nehody loď pravdepodobne narazila na skaly a rýchlo sa potopila, potom skĺzla po podmorskom svahu, kde sa medené tyče rozptýlili v hlbinách zálivu. Výskumníci sa stále snažia rozlúštiť mnohé záhady okolo vraku a dúfajú, že sa im podarilo nájsť najstarší vrak lode, ktorý pochádza z obdobia okolo roku 1500 pred naším letopočtom.

Vrak lode ukrývajúci sa v hlbinách mora je vzrušujúcim objavom a táto záhadná loď nájdená v Antalyjskom zálive nie je výnimkou. Výskumníci plánujú ďalšie výskumy s cieľom zistiť viac o tomto záhadnom vraku a dúfajú, že počas svojich hlbokomorských expedícií v blízkej budúcnosti odhalia ďalšie zaujímavé a prekvapivé informácie. Aj my žasneme nad tým, koľko úžasných záhad sa stále skrýva v temných hlbinách oceánskych morí.

 

Súvisiace články