Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šokujúci objav v Tichom oceáne: Záhadný tvor ohromil vedcov
Zdielať na

Šokujúci objav v Tichom oceáne: Záhadný tvor ohromil vedcov

Pozrite si tiež archívne video o znečistení Tichého oceánu.

Ešte nikdy sa takéto tvory nenašli tak hlboko v oceáne.

Vedci urobili na dne oceánu ohromujúci objav a pri analýze niekoľkých čiernych vajíčok našli niečo, čo biológovia nikdy nečakali.

Nedávno sa expedícia vydala oveľa hlbšie ako väčšina ostatných, pomocou robotického vozidla sa dostala do takzvanej abysálnej zóny v Tichom oceáne, čo je tajomná hĺbka obrovských oceánov, medzi 4 000 a 6 000 metrami.

V tomto mieste sa teplota vody blíži k bodu mrazu a je tam tma, pričom na hladinu nedopadá žiadne slnečné svetlo a tlak vodného stĺpca je viac ako 400 atmosfér. V tejto hĺbke sa nachádzajú aj približne tri štvrtiny oceánskeho dna, teda oblasť, kde môže prežiť len veľmi málo morských organizmov.

A TERAZ SA PRIBLIŽNE 6200 METROV POD HLADINOU PODARIL OHROMUJÚCI OBJAV PO OBJAVENÍ OLEJOVO ČIERNYCH VAJÍČOK NEZNÁMEHO TVORA, KTORÝ SA PRILEPIL NA SKALU V HĹBKE.

O objav sa postarali vedci z Tokijskej univerzity a univerzity Hokkaido, a keďže nevedeli určiť, odkiaľ by vajíčka mohli pochádzať, tím odobral vzorky na ďalšie skúmanie a analýzu DNA.

Bolo jasné, že to, čo našli, je skutočne bezprecedentné, pretože vajíčka obsahovali úplne nový druh plochého červa, ktorý vedci doteraz nepoznali. Tento objav spochybňuje všetko, čo vieme o rozšírení a rozmanitosti života v hlbokom oceáne.

Ploché červy, ktoré zvyčajne obývajú plytké vody, neboli nikdy zdokumentované v takých extrémnych hĺbkach.

A skutočnosť, že tieto tvory boli nájdené v hĺbke 6200 metrov, vyvoláva otázky o prispôsobivosti a evolúcii života v najneznámejších oblastiach planéty, uvádza sa v článku na portáli.

Potvrdzuje to aj fakt, že tieto hlbokomorské ploché červy sú schopné žiť v prostredí s extrémnym tlakom, nízkymi teplotami a bez svetla, avšak ich fyzická stavba nevykazuje žiadne významné adaptácie alebo zvláštne znaky, ktoré by špecificky poukazovali na toto extrémne prostredie. Znamená to teda, že hoci je ich životné prostredie veľmi odlišné od prostredia ich príbuzných v plytších vodách, ich fyzická štruktúra nevykazuje žiadne zjavné zmeny, ktoré by priamo poukazovali na adaptáciu na takéto hĺbky.

Z toho vyplýva, že tento objav by mohol predstavovať obrovský skok vpred v pátraní po neznámych organizmoch, ktoré bude nepochybne pokračovať. 

Súvisiace články