Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Z 2500-ročnej knihy o stavbe pyramíd sa dvíha žalúdok
Zdielať na

Z 2500-ročnej knihy o stavbe pyramíd sa dvíha žalúdok

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Kniha je založená na brutálnom starovekom vtipe. Starovekí Egypťania mali zvláštny zmysel pre humor.

Stavba egyptských pyramíd a identita ich staviteľov už stáročia mätú vedcov. Najnovšie sa objavila správa, že dnes už vyschnuté ramená Nílu mohli staviteľom pomôcť pri preprave kameňov na veľké vzdialenosti na miesto stavby. Vedcom pri tomto veľkom vedeckom objave pomohli aj fotografie z vesmíru. No napriek množstvu dôkazov, že Egypťanom pri stavbe ich veľkých pyramíd nepomáhali obri ani mimozemské stroje, sa tvrdenie, že sa na stavbe podieľali mimozemšťania, v niektorých kruhoch udržiava už desaťročia.

Je však zaujímavé preskúmať, čo o týchto veľkých stavbách, z ktorých mnohé patria medzi divy sveta, napísali starovekí spisovatelia.

Prekvapujúco, grécky historik Herodotos, ktorý žil približne pred 2 500 rokmi, prichádza s prekvapivým opisom toho, že obyvatelia starovekého Egypta nepovažovali tieto stavby práve za zázraky, ale často sa na gulagy pozerali s opovrhnutím. Dokonca vytvorili vtip, v ktorom sa zamýšľali nad obeťami, ktoré sa priniesli pri stavbe pyramídy.

Hérodotos opisuje tento vtip ako historku, ktorá sa rozšírila po celom Egypte, že Cheops vo finančných ťažkostiach prinútil vlastnú dcéru k prostitúcii, zatiaľ čo si od klientov za svoje služby pýtala kameň. A práve z týchto kameňov bola postavená Cheopsova pyramída.

IFLScience uvádza, že texty analyzoval Alex Tarbet, doktorand na Michiganskej univerzite, ktorý dospel k niekoľkým zisteniam. Tieto záznamy môžu napríklad odhaliť, že starovekí Egypťania týmito gigantickými stavbami pohŕdali a stavbu pyramídy pripisovali Cheopsovmu egoizmu. V mnohých prípadoch boli názvy pyramíd v ústnej tradícii nahradené niečím iným. Odmietali vysloviť meno faraóna.

Tento príbeh nám tiež veľa prezrádza o humore a každodennom živote Egypťanov, ktorí sa na úrovni každodenného života venovali žartom a posmešným príbehom, ktorých terčom boli často ich vodcovia.

STÁLE VÁS ZAUJÍMAJÚ ZÁHADY STAROVEKÉHO EGYPTA?

Súvisiace články