Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Otvorili hrobku poľského kráľa: Vedci okamžite ochoreli
Zdielať na

Otvorili hrobku poľského kráľa: Vedci okamžite ochoreli

Pozrite si tiež archívne video o objave vzácnych hrobiek.

Došlo k jednej z najväčších tragédií v dejinách.

Často sa môžete dočítať o tragédiách, ktoré sa stali po tom, čo vedci vykopali hroby. Najčastejšie počúvame príbeh, ktorý je sčasti výplodom fantázie bulvárnych novinárov, že po otvorení Tutanchamónovej hrobky pomaly všetci z tímu Howarda Cartera zomreli. V Egypte teda udrela faraónova kliatba.

Pravdivá je však len časť príbehu, krátko po otvorení faraónovej hrobky zomreli ľudia vrátane grófa Georgea Herberta Carnarvona, ktorý sa zaslúžil o financovanie Carterových vykopávok.

A ich smrť mohla byť skutočne spôsobená tým, čo bolo v hrobke, ktorá je stará tisíce rokov, ale o prekliatí nemôže byť ani reči. V roku 1973 došlo v Poľsku k veľkej tragédii, keď bola otvorená hrobka poľského kráľa a litovského veľkokniežaťa Kazimíra IV. Jagellonského. Kráľ ležal v hrobke vo Wavelskej katedrále v Krakove už celé stáročia, keď arcibiskup povolil, aby ju otvorili odborníci, najmä aby posúdili, aké reštaurátorské práce budú potrebné.

Toto rozhodnutie sa ukázalo ako obrovská chyba, pretože 10 z 12 odborníkov v priebehu niekoľkých týždňov zomrelo. Keďže sa vtedy nevedelo, čo sa stalo, médiá okamžite začali hovoriť o prekliatí Jagellovcov, čo sa však neskôr poprelo, keď iní vedci v polovici roka 2010 otvorili podobnú hrobku v Poľsku. Vo vzduchu bola totiž vysoká hladina plesní, takže v hrobke, ktorá bola 500 rokov zatvorená a nikto do nej nevstúpil, boli prítomné huby. Spóry húb sa dostali aj do pľúc nepozorných vedcov, ktorí do hrobky vstúpili.

Odborníci testovali vzduch aj v egyptských hrobkách a zistili v nich vysokú hladinu toxických látok, takže obete skoršej "kliatby" môžu mať pôvod v tomto jave.

Súvisiace články