Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tajomstvo pod Vatikánom: Stojí na ňom Bazilika svätého Petra
Zdielať na

Tajomstvo pod Vatikánom: Stojí na ňom Bazilika svätého Petra

Pozrite si tiež archívne video o Vatikáne.

Málokto vie, čo sa skrýva pod Bazilikou svätého Petra.

Vatikánska Bazilika svätého Petra je jednou z najznámejších budov na svete, ktorú každoročne navštívia milióny ľudí, často preto, aby si vypočuli príhovor pápeža Františka na námestí pred bazilikou. Je to kostol číslo jeden v rímskokatolíckej cirkvi a jeho rozmery sú ohromujúce, s kapacitou 60 tisíc ľudí. Jej vnútorná dĺžka je 211,5 metra a výška 132,5 metra. Jeho podlahová plocha je približne 150 metrov štvorcových, čo z tejto ikonickej vatikánskej stavby robí najväčší kostol na svete.

Súčasná bazilika sa začala stavať v 16. storočí na mieste starej rímskej baziliky svätého Petra. Zaujímavosťou je, že na jej návrhu sa podieľali mnohí významní umelci tej doby vrátane svetoznámeho Michelangela. Konečný návrh kostola však nebol Michelangelov a stavba, ktorú môžeme obdivovať aj dnes, nie je v tvare gréckeho, ale latinského kríža.

Námestie bolo postavené neskôr a bolo dôležité, aby bol pápež viditeľný zo všetkých častí pozemku. Bolo postavené tak, aby sa naň zmestilo stotisíc ľudí.

Oblasť, ktorá je dnes Vatikánom, bola v Ríme obľúbenou lokalitou, plné luxusných palácov šľachty. Caligula tu dokonca nechal postaviť kamenný cirkus, v ktorom sa konali gladiátorské súťaže, a bolo to jedno zo smutných miest prenasledovania kresťanov. Pod vatikánskou bazilikou sa teda nachádzajú pozostatky tohto kamenného cirkusu.

Dokonca sa v cirkuse nachádzal aj obelisk, ktorý priniesli z Egypta v prvom a dnes ho možno vidieť na námestí pred bazilikou.

TU JE SENZAČNÉ MALÉ VIDEO O TOM, AKO BOLA POSTAVENÁ BAZILIKA SVÄTÉHO PETRA VO VATIKÁNE A AKO SA STAVBA VYVÍJALA V PRIEBEHU STOROČÍ:

Súvisiace články