Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na pobreží sa vyplavili zvláštne predmety: Neuveríte, aké
Zdielať na

Na pobreží sa vyplavili zvláštne predmety: Neuveríte, aké

Zdroj: FreePik

Toto by ste veru neuhádli ani za desiatky rokov.

V 80. rokoch 20. storočia zúrila pri bretónskom pobreží vo Francúzsku viac ako 30-ročná epidémia Garfieldových telefónov. Stovky oranžových plastových pevných liniek sa začali vyplavovať na breh v regióne, ale desaťročia nikto nevedel, odkiaľ pochádzajú.

Ikonický pevný telefón Tyco Garfield, ktorý sa odvtedy stal zberateľským artiklom, vzdával hold ospalej povahe kreslenej postavičky, keďže jeho oči zostávali zatvorené, kým niekto nezdvihol slúchadlo. Je to vynikajúci doplnok pre fanúšika Garfielda, ktorý miluje lasagne, ale nie je to práve niečo, čo by ste čakali na pláži.

Presne toho však boli obyvatelia Bretónska nútení byť svedkami tri desaťročia od 80. rokov minulého storočia, keď sa z prvých kusov oranžového plastového šrotu stali plnohodnotné telefóny roztrúsené na francúzskych plážach. V niektorých rokoch sa objavili stovky týchto telefónov, ale odkiaľ sa vzali?

Veľkú garfieldovskú záhadu sa podarilo vyriešiť s pomocou farmára, ktorého spomienku na telefóny osviežila obnovená kampaň tímu na čistenie pláží vo Francúzsku. Keď sa príbeh dostal do rúk novinárom, muž sa prihlásil a povedal, že si pamätá, ako videl Garfieldove telefóny po búrke začiatkom 80. rokov minulého storočia, a čo viac - vie, odkiaľ pochádzajú.

Ako to často býva, keď sa v určitej oblasti začne na breh vyplavovať množstvo bizarných predmetov, telefóny Tyco Garfield boli nájdené v kontajneri stratenom na mori z nákladnej lode. Podobným príkladom je prípad Friendly Floatees, keď zásielku 28 tisíc gumených kolies vyplavilo do oceánu po tom, ako sa počas prepravy z Číny do Ameriky uvoľnil prepravný kontajner.

Plávajúce hračky sa najprv objavili na Aljaške, ale keďže ich bolo veľmi veľa, tisíce z nich sa dostali do Beringovho prielivu, kde o niekoľko rokov neskôr zamrzli v arktickom ľade, rozmrzli a odplávali ďalej smerom do Spojeného kráľovstva. Keďže išlo o hračky do vane, boli jedinečne pripravené na plavbu po mori, ale telefón Garfield voči plavbe nebol taký odolný.

Lodný kontajner, z ktorého sa objavili, bol ukrytý v tajnej morskej jaskyni a jeho polohu zistili až v roku 2019, aby sa konečne vyriešil prípad Garfieldových telefónov v Bretónsku. Od havárie uplynuli desiatky rokov, ale keď sa tímy vydali na prieskum jaskyne, našli zničený kontajner, ako aj niektoré zo zvyšných telefónov.

"Videla som kúsky Garfieldov a kontajnerov po celej jaskyni," povedala pre Ouest-France Claire Simonin-Le Meur, predsedníčka miestneho združenia na čistenie pláží. "Väčšina telefónov je však preč, more urobilo svoju prácu za 30 rokov. Prichádzame po bitke".

Hoci sa záhada skončila, telefóny na francúzskom pobreží zostávajú, hoci našli prepravný kontajner, nachádzal sa na príliš ťažko dostupnom mieste na to, aby sa dal odstrániť. S neznámym množstvom nákladu, ktorý sa v ňom stále ukrýva, nikto vie, ako dlho bude výtvor Jima Davisa brázdiť bretónske pobrežie.

Súvisiace články