Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Strašidelný objav pri pobreží Havaja: Zachytený aj na VIDEU
Zdielať na
Video

Strašidelný objav pri pobreží Havaja: Zachytený aj na VIDEU

Zdroj: Pixabay

Pri pobreží Havaja sa podarilo na kameru zachytiť úžasne roztomilého "ducha". Zaručujeme, že dnes máme pre vás rozkošnú bombu, ktorá vám vyrazí dych.

Halloween a strašidlá sa blížia. Ale tento roztomilý "duch" sa práve objavil pod vodou a uvelebil v našej redakcii. Špeciálny tím na prieskum oceánov so svojím špeciálne vybaveným diaľkovo ovládaným vozidlom Hercules objavil v hĺbke 5 518 metrov pri pobreží Havaja jedinečnú chobotnicu "Dumbo".

Toto neuveriteľne roztomilé zviera má mnoho mien. Jedným z najznámejších je Grimpoteuthis meganyctiphanes, čo vo voľnom preklade znamená "hlbinná morská chobotnica", čo úprimne povedané nie je veľmi lichotivé, ale existuje aj iné meno: "chobotnica Dumbo". To je oveľa roztomilejšie.

Chobotnica Grimpoteuthis má jedinečný vzhľad, preto ju mnohí ľudia označujú za tvora z filmov o Fantastických zvieratách. Tieto záhadné tvory majú krátke, zavalité telo a zvyčajne nie sú veľmi veľké, maximálne niekoľko decimetrov dlhé, hoci niektoré druhy môžu mať aj niekoľko metrov. Ich najvýraznejším znakom sú dve veľké, uchu podobné plutvy nad telom, vďaka ktorým dostali prezývku "chobotnica Dumbo".

NA VIDEU, KTORÉ VYTVORILA ORGANIZÁCIA OCEAN EXPLORATION TRUST, JE VIDIEŤ, AKO CHOBOTNICE MÁVAJÚ SVOJIMI "UŠAMI", ABY SA MOHLI ŤAHAŤ VPRED VODOU. AKO UKAZUJE VIDEO, CHOBOTNICE DUMBO MAJÚ NEUTRÁLNY VZTLAK, KTORÝ IM UMOŽŇUJE POKOJNE SA POHYBOVAŤ V TMAVÝCH HLBINÁCH MORA.

Chobotnica Dumbo a dokáže ponoriť hlbšie ako ktorákoľvek iná. Žije v hĺbkach od 1000 do 7000 metrov a je jedinečne prispôsobená extrémnym podmienkam morského dna. Pomocou svojich silných plutiev a ôsmich prísaviek sa pohybuje v tmavých hlbinách, kde žijú tieto fascinujúce tvory. Na morskom dne sa živia tým, čo nájdu, napríklad slimákmi a červami.

 

Súvisiace články