Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zábery, z ktorých tuhne krv v žilách: Jadrový výbuch zblízka
Zdielať na

Zábery, z ktorých tuhne krv v žilách: Jadrový výbuch zblízka

Zdroj: FreePik

Ničivý účinok tejto zbrane je nepredstaviteľný.

Dvadsiate storočie bolo pre ľudstvo búrlivé: ešte sme neprešli ani polovicou a už sme viedli dve svetové vojny. Ešte ničivejšia ako prvá bola druhá svetová vojna, v ktorej vojenská konkurencia vypustila na ľudstvo najničivejšiu zbraň hromadného ničenia všetkých čias: atómovú bombu.

Spojené štáty americké ju použil v priamom boji proti Japonsku, pričom zahynulo 170 tisíc až 230 tisíc ľudí (presné údaje sa ťažko dajú určiť), z ktorých drvivú väčšinu tvorili civilisti.

História atómovej bomby je dobre zdokumentovaná: vieme, že počas druhej svetovej vojny na jej vývoji pracovali Nemci aj Spojenci a nakoniec sa to podarilo západnému bloku, ktorý vyrobil tri bomby: jedna vybuchla v púšti a dve boli zhodené na Japonsko ako test v priamom prenose.

Odvtedy už nedošlo k vojenskému použitiu, ale to neznamená, že sa vývoj zastavil: dnes má jadrové zbrane deväť štátov (USA, Rusko, Čína, Francúzsko, Veľká Británia, Čína, Pakistan, India, Severná Kórea, Izrael) a na svete ich je oficiálne 13 tisíc.

Jadrové zbrane sa však musia aj testovať. Pri prezeraní Instagramu sme našli úžasné video, štyri zábery rôznych experimentálnych jadrových výbuchov:

Prvé video je z roku 1946, keď USA odpálili bombu 27 metrov pod hladinou mora v oblasti atolu Bikini neďaleko Marshallových ostrovov (nachádza sa v tichomorskom súostroví), kde sa testovalo ďalších 23 jadrových a vodíkových bômb.

Druhé video je tiež z výbuchu americkej jadrovej bomby z roku 1958 s kódovým označením Wahoo, tiež na Marshallových ostrovoch, na atole Enewetak, ktorá vybuchla v hĺbke 150 metrov. Tretie video ukazuje experiment s názvom "Hardtack Umbrella", tiež z roku 1958, na tom istom mieste.

Posledným videom je test vodíkovej bomby, ktorý má na svedomí Sovietsky zväz: najväčšia jadrová zbraň, aká bola kedy odpálená, monštrum, ktoré Sovieti nazývali Ivan a západný blok Car Bomba, pokus o propagandistické bombardovanie počas studenej vojny: Táto bomba uvoľnila toľko energie, koľko vyžaruje Slnko za rovnaký čas ako výbuch (39 nanosekúnd), a bola umiestnená na ruskom súostroví Novaja Zemlja (Nová Zem) v odľahlom Severnom ľadovom oceáne.

Súvisiace články