Polojasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Staršie ako tie v Gíze? Starogrécke pyramídy mätú vedcov
Zdielať na

Staršie ako tie v Gíze? Starogrécke pyramídy mätú vedcov

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Našli tisíce rokov staré pyramídy na mieste, ktoré sa vymyká všetkým vedeckým predpokladom. Vedecká komunita je dodnes v súvislosti s týmto objavom rozdelená.

Pyramídy sú úžasné stavby, ktoré patria medzi divy sveta, a keď si spomenieme na tieto stavby, zvyčajne si predstavíme Egypt alebo geniálne stavby Mayov v Strednej Amerike, hoci málokto vie, že väčšina pyramíd sa nenachádza na týchto miestach, ale v inej africkej krajine, blízko Egypta, ale nie v Egypte. Medzitým bolo v minulom storočí objavených mnoho pyramíd v Číne, vrátane hrobky najslávnejšieho čínskeho cisára, ktorého hrobku sa boja otvoriť zo strachu, že sa im nepodarí náležite zakonzervovať predmety v nej nájdené,

ale opisy naznačujú, že spolu s kráľom môžu byť pochované rozprávkové poklady a neoceniteľné ozdoby.

Jedným z miest v Európe, kde sa tiež našli pyramídy, je Grécko a tieto stavby spomínal už Pausanias pred viac ako 1800 rokmi. Žiadna z týchto pyramíd sa však nezachovala a nevieme, či sa skutočne podobali napríklad egyptským.

V Grécku sa však dodnes nachádzajú dve stavby podobné pyramídam, ktoré sú predmetom mnohých diskusií medzi odborníkmi a vedcami.

Jednou z nich je pyramída v Hellinikóne, druhá sa nachádza v Ligúrii. Vedci špekulujú, že ich starovekí Gréci mohli používať ako formu obrany, pričom jedným z dôkazov je, že obsahujú veľké miestnosti, ktoré sa dajú uzavrieť len zvnútra. Medzi vedcami však nepanuje úplná zhoda o účele pyramíd, keďže napríklad Pausanias vo svojom diele označuje grécke pyramídy za hrobky. Sú zhotovené z nebrúsených kameňov a ich stavba je oveľa jednoduchšia ako stavba ich egyptských náprotivkov.

A mnohí vedci sa domnievajú, že môžu byť staršie ako egyptské pyramídy. Práve táto otázka je však naďalej zdrojom diskusií medzi vedcami, ktorí doteraz nedokázali určiť, kedy starovekí Gréci tieto gigantické stavby postavili.

Takto vyzerajú:

Súvisiace články