Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Noemova archa: Vedci asi našli loď z Biblie, ktorú hľadal celý svet
Zdielať na

Noemova archa: Vedci asi našli loď z Biblie, ktorú hľadal celý svet

Pozrite si tiež archívne video o Holanďanovi, ktorý postavil repliku Noemovej archy

Vedcom sa podaril ohromujúci objav. Možno našli najdlhšie hľadanú archu na svete. Zdá sa, že ďalšia legenda bola zničená.

Vedci tvrdia, že sú bližšie k potvrdeniu pôvodnej polohy Noemovej archy. V geologickom útvare v Turecku sa našli vzorky horniny a pôdy, ktoré pravdepodobne odhaľujú trosky záhadnej lode. Vo vzorkách sa našla hlina a morské materiály, ako aj morské plody. Tieto nálezy naznačujú, že na lodi bola v období 5500 až 3000 rokov pred naším letopočtom prítomná ľudská činnosť. Útvar na hore Ararat bol už dlho možným miestom, keďže bol objavený v roku 1956. Skúmanie vzoriek, ktoré sa tu našli, by mohlo pomôcť potvrdiť príbeh, ktorý sa rozpráva v Biblii. Väčšina vedcov a archeológov však neverí, že by sa príbeh o Arche mal brať doslovne.

Podľa Biblie Boh prikázal Noemovi, aby postavil obrovskú loď, na ktorej by mohol uniknúť pred ničivou potopou sveta a zachrániť svoju rodinu a zvieratá. Noe bol v Božích očiach jediným spravodlivým človekom, a preto mu bolo povedané, aby postavil archu. Keď bolo dielo dokončené, Boh poslal zástupcov všetkých zvierat, aby spolu s Noemom unikli na loď. Hory zaplavila záhadná potopa, ktorá zničila všetok život okrem rýb, ako sa opisuje v Biblii.

ARCHA BOLA ZNAČNE VEĽKÁ, DLHÁ ASI 135 METROV, ŠIROKÁ 23 METROV A VYSOKÁ 14 METROV. BOLA VYROBENÁ Z DREVA A POKRYTÁ VODOTESNOU VRSTVOU.

Archa pozostávala z rôznych oddelení, v ktorých sa nachádzali rôzne zvieratá, a bolo v nej pripravené jedlo pre ľudí aj zvieratá. Noe a jeho rodina vstúpili do archy a potom boli do nej zavedené zvieratá so svojimi druhmi.

Príbeh Noemovej archy má nielen náboženský význam, ale nesie v sebe aj ponaučenie pre ľudstvo, napríklad o dôležitosti poslušnosti a viery v Boha. Tento príbeh sa vyskytuje v mnohých kultúrach a umeleckých stvárneniach a mnohí ľudia sa skutočne pokúsili zrekonštruovať alebo nájsť Noemovu archu na základe biblických opisov.

Súvisiace články