Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kniha mŕtvych objavená v Egypte: Sprievodca posmrtným životom
Zdielať na

Kniha mŕtvych objavená v Egypte: Sprievodca posmrtným životom

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Archeológovia urobili počas vykopávok v Egypte úžasný objav. Našli ďalšiu kópiu Knihy mŕtvych. Mohla by pomôcť odhaliť jedno z tajomstiev starovekého Egypta.

Archeológovia pri vykopávkach na 3 500 rokov starom egyptskom cintoríne objavili "Knihu mŕtvych", v ktorej sa používali magické zaklínadlá na pomoc zosnulým pri ceste do posmrtného života. Najnovším archeologickým nálezom je zvitok dlhý približne 13 - 15 metrov. Takéto zvitky sa v starovekom Egypte často používali pri pohreboch a ich zaklínadlá boli akýmsi "cestovným poistením", ktoré malo zabezpečiť, aby sa mŕtvi dostali na správne miesto. Je zriedkavé, aby sa zvitok našiel v takom dobrom stave a z nedotknutého hrobu.

Zvitok nebol jediným pokladom nájdeným na mieste, ktoré kedysi patrilo Novej ríši. Archeológovia popri zvitku našli aj múmie, o ktorých sa predpokladá, že patrili vysokopostaveným úradníkom. Niektoré z nich stále odpočívali v sarkofágoch v prekvapivo dobrom stave. Tieto nedávne objavy nás približujú k pochopeniu staroegyptských pohrebných zvykov.

Najznámejšia "kniha mŕtvych" na svete sa nachádza v tibetskom budhizme, konkrétne v učení bardo. Tento text opisuje putovanie tibetských mŕtvych po smrti v oblasti Bardo. Slávne dielo sa nazýva "Kniha mŕtvych z oblasti Bardo" alebo jednoducho "Kniha mŕtvych".

Slávna a dobre známa je aj "Kniha egyptských mŕtvych", ktorá opisuje vieru starých Egypťanov a ich život po smrti. Táto kniha vysvetľuje, ako sa pohybovať v posmrtnom živote, a pripravuje na posmrtný súd. Je dôležité poznamenať, že pojem "Kniha mŕtvych" sa môže vzťahovať nielen na tieto dve diela, ale aj na podobné texty a tradície v iných kultúrach a náboženstvách.

Tieto diela boli v dávnych dobách pomerne drahé, keďže na zvitku muselo byť napísané meno, aby mŕtvy skutočne vstúpil do posmrtného života, takže si ich mohol dovoliť len málokto. Niektoré boli napísané podľa šablóny, takže meno mŕtveho bolo napísané na prázdnom mieste. Tí najbohatší si však mohli vybrať, aké kúzla chcú do zvitkov zahrnúť, vďaka čomu boli tieto zvitky jedinečné.

Súvisiace články