Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Prvé snímky z vesmírneho teleskopu Euclid dorazili na Zem
Zdielať na

Prvé snímky z vesmírneho teleskopu Euclid dorazili na Zem

Zdroj: ESA

Európska vesmírna agentúra (ESA) zverejnila prvé snímky z vesmírneho teleskopu Euclid, ktorý bol vypustený v lete tohto roku.

ESA uviedla, že žiaden teleskop doteraz nedokázal urobiť také ostré snímky takej rozsiahlej oblasti oblohy a zároveň sa pozrieť tak ďaleko do vzdialeného vesmíru. Päť zverejnených snímok má ukázať plný potenciál Euklidu a dokázať, že vesmírny teleskop je pripravený vytvoriť najpodrobnejšiu 3D mapu vesmíru vôbec.

Vesmírny teleskop Euclid Európskej vesmírnej agentúry, ktorý sa 1. júla vydal na cestu dlhú jeden a pol milióna kilometrov, dorazil do svojho cieľa, bodu L2 vzdialeného jeden a pol milióna kilometrov od Zeme, kde obiehajú vesmírne teleskopy Gaia a James Webb, za menej ako mesiac a včera boli zverejnené prvé snímky zhotovené týmto prístrojom.

Vedecká riaditeľka ESA profesorka Carole Mundell uviedla, že temná hmota drží galaxie pohromade a núti ich rotovať rýchlejšie, ako to dokáže samotná viditeľná hmota, pričom temná energia poháňa zrýchľujúce sa rozpínanie vesmíru. Euclid umožňuje kozmológom po prvýkrát skúmať tieto konkurenčné temné zložky spoločne. Euclid predstavuje skok vpred v našom chápaní vesmíru ako celku a tieto bezprecedentné snímky ukazujú, že spolupráca je pripravená pomôcť zodpovedať jednu z najväčších záhad modernej fyziky, zdôraznila Mundell.

René Laureijs, vedúci vedecký pracovník projektu Euclid, o snímkach povedal

nikdy predtým neboli urobené astrofotografie, ktoré by obsahovali toľko detailov.

Sú ešte krajšie a ostrejšie, ako dúfali, a odhaľujú mnohé predtým nevidené črty blízkeho vesmíru. Vedci uviedli, že teraz sú konečne pripravení pozorovať miliardy galaxií a študovať ich vývoj v kozmickom časovom meradle.

Euclid by mohol byť obzvlášť dôležitým novým zdrojom údajov v tejto oblasti, pretože presné merania tvaru malých, vzdialených a slabých galaxií už nie sú možné pozemskými teleskopmi kvôli atmosférickým poruchám. Zverejnené snímky ukazujú jedinečnú schopnosť vesmírneho teleskopu Euclid: pozorovania zobrazujú celé tieto nebeské telesá od jasných hviezd až po slabé galaxie, pričom zostávajú mimoriadne ostré, a to aj pri zameraní na vzdialené galaxie.

Súvisiace články