Oblačno
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Rieka smrti čierna ako uhoľ: Je kľúčom k našej budúcnosti?
Zdielať na
Video

Rieka smrti čierna ako uhoľ: Je kľúčom k našej budúcnosti?

Zdroj: FreePik

Jej voda je čierna ako z podsvetia v gréckej mytológii.

Rieka Ruki je pri ústí široká pol kilometra a má priemerný prietok oveľa vyšší ako Rýn, ale len málokto mimo Afriky o nej počul. Tým, ktorí žijú na jej brehoch, sa jej farba nepochybne zdá úplne normálna, ale vedci z ETH Zürich boli šokovaní, keď sa s ňou stretli, a pri skúmaní príčiny jej intenzívnej tmavosti zistili jej globálny význam.

"Boli sme prekvapení farbou rieky," uviedol vo vyhlásení Dr. Travis Drake. Mnohé rieky sú dostatočne tmavé na to, aby sa nazývali "čierna voda", a niektoré rieky sa tak vyslovene nazývajú. Jeden z najväčších prítokov Amazonky, piata najväčšia rieka na svete podľa prietoku, sa nazýva Rio Negro (Čierna rieka), pretože organické látky robia jej vodu tmavou. Aj medzi nimi Ruki vyniká.

PODOBNE AKO INÉ ČIERNOVODNÉ RIEKY, AJ RUKI ZÍSKAVA SVOJU FARBU VĎAKA ORGANICKÝM ZLÚČENINÁM ROZPUSTENÝM VO VODE. AKOKOĽVEK SA TO MÔŽE ZDAŤ PARADOXNÉ, PRISPIEVA K TOMU NEDOSTATOK SEDIMENTOV. HOCI PÔDA TMAVNE V ČISTÝCH HORSKÝCH TOKOCH, MÁLOKEDY JE TAKÁ ČIERNA AKO HMOTA TROPICKÉHO PRALESA, KTORÁ DÁVA RUKI JEJ FARBU. RUKI TEČIE TAKMER PO ROVINE, TAKŽE NENABERÁ VEĽA SEDIMENTOV.

Na druhej strane, silné dažde v tejto oblasti odplavujú organické látky z rastlinného materiálu na lesnej pôde. V období dažďov tá istá rovinatá oblasť zaplaví veľké plochy a zostáva pod vodou celé týždne, čo vyplaví ešte viac zlúčenín. "Ruki je v podstate "čaj z džungle"," hovorí Drake. Keby ju videli starovekí Gréci, boli by presvedčení, že je to rieka podsvetia Styx.

Drake a odborníci zistili, že sa doteraz neuskutočnil žiadny vedecký výskum, prečo je Ruki tmavšia ako iné rieky, a tak sa rozhodli túto medzeru zaplniť. Zriadili observatórium na štúdium chemického zloženia rieky tesne proti prúdu rieky pri jej sútoku s Kongom.

Tento región je jedným z najchudobnejších na svete a Mdandaka, kde bola stanica zriadená, nemá dodávky elektriny, hoci je to mesto s viac ako miliónom obyvateľov. Preto "boli naše metódy merania v teréne pomerne jednoduché," povedal Drake.

NAPRIEK NÁROČNÝM PODMIENKAM BOL TÍM STÁLE SCHOPNÝ MERAŤ KONCENTRÁCIU ORGANICKÝCH LÁTOK A VEK VODY, ABY URČIL, ČI POCHÁDZA Z RAŠELINÍSK NA BREHOCH RIEKY.

TIETO RAŠELINISKÁ AKUMULUJÚ OBROVSKÉ MNOŽSTVÁ NEROZLOŽENEJ RASTLINNEJ HMOTY, VĎAKA ČOMU SÚ OBROVSKÝM POHLCOVAČOM OXIDU UHOĽNATÉHO, A VEDCI SA DOMNIEVAJÚ, ŽE ZOHRÁVAJÚ VÝZNAMNÚ ÚLOHU V BOJI PROTI GLOBÁLNEMU OTEPĽOVANIU.

Drake a jeho kolegovia zistili, že Ruki obsahuje štyrikrát viac organických látok na liter ako rieka, do ktorej sa vlieva, a jedenapolkrát viac ako Rio Negro. Niet teda divu, že ak do nej vložíme hlavu, neuvidíme si ani po nos a zo všetkých strán nás bude obklopovať desivá tma.

Nakoľko to pomôže v boji proti klimatickým zmenám, je medzi vedcami otázkou názoru. Všetci sa však zhodujú v tom, že jedinečné rašeliniská ekosystému rieky Ruki by sa mali za každú cenu zachovať a že vďaka štúdiu ich vlastností zachytávania oxidu uhoľnatého by vedci mohli tieto informácie využiť aj v iných oblastiach v boji proti globálnemu otepľovaniu.

Súvisiace články