Jasno
11°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Desivý svet Antarktídy: Neskutočné zázraky pod ľadom
Zdielať na
Video

Desivý svet Antarktídy: Neskutočné zázraky pod ľadom

Zdroj: Pexels/Jygen Dechavez

Antarktída, ríša večného ľadu, je nepochybne najmenej preskúmaným kontinentom, ktorý je domovom mnohých prírodných zázrakov a tajomstiev.

Málokto o nej takto uvažuje, ale technicky je Antarktída najväčšou púšťou na Zemi - geologická definícia púšte sa neodvodzuje od teploty, ale od nedostatku zrážok, a Antarktída má extrémne suché podnebie. Kontinent sa začal objavovať pomerne neskoro, až koncom 18. storočia.

Legendárny kapitán James Cook ako prvý videl ľadovce zo svojej lode, keď v roku 1773 prekročil antarktický kruh. Na dosiahnutie Južný pólu sa čakalo takmer 150 rokov - dosiahol ho legendárny nórsky bádateľ Roald Amundsen 14. decembra 1911.

Kontinent odvtedy zostal neobývaný, s výnimkou členov prieskumných staníc, ktorí sa tam zdržiavali, a obrovské územie bolo miestom nespočetných záhadných objavov. V tomto článku sme zozbierali niektoré z tých najzaujímavejších.

Je ťažké predstaviť si niečo pod hrubými vrstvami antarktického ľadu, napriek tomu vedci objavili množstvo podzemných jazier. Tieto útvary boli prvýkrát objavené v 70. rokoch 20. storočia pomocou radaru a odhaduje sa, že pod 3 kilometrami ľadu sa nachádza približne 400 jazier. Vedci sa domnievajú, že jazerá vznikli po odtrhnutí Antarktídy od Gondwany, dávneho superkontinentu. Jazerá nezamŕzajú kvôli tlaku spôsobenému hmotnosťou ľadovej pokrývky.

Jazero Vostok, ktoré objavili ruskí vedci v 90. rokoch 20. storočia, je najväčším subglaciálnym jazerom v Antarktíde. Je to aj tretie najväčšie jazero na svete podľa objemu, ktoré leží 3,5 km pod ľadom. vedci odvtedy vyvŕtali hlboké diery do ľadu, aby odobrali vzorky vody z jazera, a jedna vzorka ukázala, že teplota vody je približne -3ºC, napriek tomu, že je pokrytá ľadom už viac ako 20 miliónov rokov.

Hlboké jazero je vnútrozemské jazero vo východnej Antarktíde, ktoré už roky fascinuje vedcov. Jazero leží 55 metrov pod hladinou mora a slanosť vody sa zvyšuje, čím je hlbšie. Koncentrácia soli je porovnateľná s Mŕtvym morom a je desaťkrát slanšia ako oceán. To znamená, že voda nezamŕza napriek tomu, že teplota v najhlbšom bode dosahuje -20 ºC.

JAZERO JE PRAKTICKY OBÝVATEĽNÉ, S JEDNÝM Z NAJMENEJ ÚRODNÝCH, ALE NAJVÝRAZNEJŠÍCH EKOSYSTÉMOV NA SVETE. VEDCI NAŠLI ŠTYRI DRUHY MIKRÓBOV, KTORÉ ŽIJÚ VO VODE, HOCI SÚ NEBEZPEČNÉ PRE VÄČŠINU OSTATNÝCH ŽIVOČÍCHOV. VO VODE VIDELI PLÁVAŤ TUČNIAKY, TIE VŠAK MÔŽU ĽAHKO ZAHYNÚŤ, PRETOŽE JAZERO JE OVEĽA CHLADNEJŠIE AKO OCEÁN.

V údolí McMurdo tečie z ľadovca Taylor do jazera Bonney jasne karmínovočervený päťposchodový vodopád. Vyzerá to, akoby z rany v ľade vytekala krv, ale vedci nedávno objavili príčinu tohto záhadného javu.

Voda, ktorá krvavý vodopád napája, bola kedysi slaným jazerom, ale ľadovce, ktoré sa vytvorili na vrchole jazera, ho teraz odrezali od atmosféry. Voda sa zachovala 400 metrov pod zemou a časom sa stala ešte slanšou - teraz je trikrát slanšia ako morská voda a nedokáže zamrznúť.

Je tiež mimoriadne bohatá na železo a úplne zbavená kyslíka a slnečného svetla. Keď voda bohatá na železo preniká trhlinami v ľadovci a dostáva sa do kontaktu so vzduchom, železo oxiduje a hrdzavie, čím sa voda mení na tmavočervenú. Toto strašidelné divadlo je možné vidieť len z helikoptéry alebo výletných lodí, ktoré navštevujú Rossovo more.

Hoci je cestovný ruch v Antarktíde ešte len v plienkach, niektoré cestovné kancelárie organizujú výlety. Chýbajúca infraštruktúra a extrémne poveternostné podmienky znamenajú, že budete musieť siahnuť hlbšie do vrecka, ako keby ste si zorganizovali výlet do nejakého luxusného európskeho mesta, ale s istotou môžeme povedať, že ak sa rozhodnete pre výlet do Antarktídy, vaša reportáž z letnej dovolenky bude najextrémnejšia.

Súvisiace články