Polojasno
21°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Neuveriteľný objav o Mliečnej ceste: Prepíše poznatky o galaxii
Zdielať na
Video

Neuveriteľný objav o Mliečnej ceste: Prepíše poznatky o galaxii

Zdroj: Pexels

Je priamo nad nami, ale zatiaľ o nej takmer nič nevieme. Vedci z NASA teraz vzali Mliečnu cestu pod drobnohľad a urobili prekvapujúci objav.

Astrofyzici skúmajúci Mliečnu cestu prišli s prekvapivými zisteniami, ktoré by mohli prepísať všetko, čo o našej galaxii vieme. Nový výskum naznačuje, že naša Mliečna dráha má len pätinu doteraz odhadovanej veľkosti a chýba jej temná hmota, ktorá tvorí 85 percent hmotnosti vesmíru. To znamená, že sme zatiaľ nezistili žiadnu hmotu, ktorá by mohla tvoriť viac ako tretinu hmotnosti našej galaxie.

Vedci z NASA použili údaje z teleskopu Gaia na vytvorenie mapy 1,8 miliardy hviezd v Mliečnej ceste. To znamená, že naša galaxia je približne 200 miliárd krát ťažšia ako naše Slnko. Je to oveľa menej ako predchádzajúce odhady, ktoré podľa všetkých metód stanovovali hmotnosť galaxie na 890 miliárd až 1 bilión hmotností Slnka.

Tento obrovský rozdiel núti vedcov k opatrnosti, pretože je v rozpore s predchádzajúcimi výskumami. Nové výsledky by mali vysvetliť, prečo bola hmotnosť našej galaxie v minulosti meraná toľkými rôznymi technikami. Tento objav by však mohol mať veľký vplyv na chápanie histórie našej Mliečnej dráhy a naznačuje, že sa menej podieľa na zrážkach galaxií ako iné galaxie.

Autor štúdie Dr. François Hammer uviedol, že hmotnosť Mliečnej cesty bola vypočítaná z jej tzv. rotačného oblúka. Vedci sa domnievajú, že galaxia je rotujúca špirála obklopená temnou sieťou hmoty. Na presný výpočet rotačného oblúka galaxie sa použili údaje z programu Gaia a ukázalo sa, že sa líši od iných veľkých špirálových galaxií. Vedci dospeli k záveru, že neprítomnosť gravitácie tmavej hmoty na okraji našej Mliečnej cesty je mimoriadnym objavom.

TIETO VÝSLEDKY NADCHLI NIELEN ASTROFYZIKOV, ALE AJ CELÚ VEDECKÚ KOMUNITU.

Nové údaje by mohli prepísať všetko, čo vieme o fungovaní a histórii našej Mliečnej cesty, a mohli by posunúť výskum novým smerom.

Súvisiace články