Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Obrovský objav vo vnútri Mesiaca: Gigantických rozmerov
Zdielať na
Video

Obrovský objav vo vnútri Mesiaca: Gigantických rozmerov

Zdroj: Beresheet

Čínski odborníci zaznamenali veľký objav.

Výskum vesmíru sa v posledných rokoch teší nebývalej popularite, NASA zdieľa množstvo videí a záberov z výskumu Marsu a rovery Perseverance a Curiosity sa stali popkultúrnymi postavami v médiách. Okrem dobývania a hľadania života na Marse však existuje aj ďalšie veľké teleso, ktoré je predmetom seriózneho výskumu: Mesiac.

Odborníci si teraz posvietili na povrch Mesiaca do hĺbky 300 metrov a zistili niečo prekvapujúce, ako sa uvádza v Journal of Geophysical Research: Planets, významnom vedeckom časopise. Štúdia, ktorú uskutočnila čínska sonda Čchang'e-4, poslala na Zem súhrn výsledkov. Prieskum v hĺbke 300 metrov už od začiatku sľuboval významné výsledky, keďže by mohol priniesť poznatky o období vzniku Mesiaca.

Misia zahŕňala preniknutie lunárneho rovera do vnútra Mesiaca s cieľom zhromaždiť údaje o tom, čo sa nachádza 300 metrov pod povrchom. Prístroj použil ultrazvukové vlny na vytvorenie mapy oblasti na Mesiaci. Odhalil tiež, že prvých 40 metrov Mesiaca tvorí prach a rozdrvená hornina, a potom prišiel veľký objav, ktorým bol obrovský kráter pod povrchom, výsledok obrovského nárazu. Neskôr povrch nebeského telesa kontinuálne formovali lávové prúdy a ich tuhnutie.

Láva presakovala na povrch, keď do Mesiaca narážali rôzne meteority. Potom začal Mesiac postupne chladnúť. Podľa uznávaných teórií Mesiac vznikol, keď do Zeme narazilo teleso veľkosti Marsu a Mesiac sa vytvoril z úlomku, ktorý sa odlomil.

Tu je vizuálna rekonštrukcia toho, ako mohol Mesiac vzniknúť:

Súvisiace články