Skoro jasno
17°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Objavili v talianskom jazere kus slávnej Caligulovej lode?
Zdielať na
Video

Objavili v talianskom jazere kus slávnej Caligulovej lode?

Zdroj: Castelli Notizie

Lode, ktoré premávali na talianskom jazere Nemi, boli veľmi luxusné.

V jazere Nemi v Taliansku sa našla hlava vytesaná z kameňa a vedci sa domnievajú, že socha mohla patriť jednej z Caligulových lodí, informuje Heritage Daily. Nález bol objavený počas reštaurátorských prác na dne jazera.

Počas vlády rímskeho cisára Caligulu v 1. storočí nášho letopočtu boli na posvätnom jazere Nemi postavené dve obrovské lode, ktoré slúžili panovníkovi. Presná funkcia lodí nie je známa, niektorí špekulujú, že išlo o luxusné paláce, ale je tiež možné, že sa používali ako svätyne. Rímsky historik Suetonius opísal tieto plavidlá ako veľmi luxusné.

O existencii vrakov lodí vedeli miestni rybári už dlho a ich pozostatky boli prvýkrát preskúmané v 15. storočí. Plavidlá ležali v hĺbke približne 18 metrov a pokusy o záchranu nálezov boli vážne poškodené vtedajšou technológiou. V roku 1927 nariadil Benito Mussolini vypustiť jazero za účelom vykopávok, ale v dôsledku bahenných prúdov a prepadávania sa dna jazera sa vraky podarilo úplne vyzdvihnúť až v roku 1932.

Prvá nájdená loď, Prima nave, bola 70 metrov dlhá a 20 metrov široká, druhá, Seconda nave, bola 73 metrov dlhá a 24 metrov široká. Obe lode boli pokryté farbou a dechtovou vlnou a zdobené mramorom, mozaikami a pozlátenými medenými strešnými škridlami.

V roku 1944 počas druhej svetovej vojny bolo múzeum, kde boli lode uložené, zasiahnuté spojeneckou paľbou pri zameraní susedného nemeckého delostreleckého postavenia. Múzeum zachvátili plamene a bolo zničené spolu s loďami, pričom prežili len bronzové artefakty, časť zuhoľnateného dreva a keramika uložená v Ríme.

Analýza nedávno objavenej kamennej sochy sa ešte len začína, ale predbežná analýza naznačuje, že pochádza z čias Caligulu. Výskumníci dúfajú, že sa im podarilo nájsť stratenú časť plavidiel.

Súvisiace články