Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Záhadný objav v Egypte: Tajomstvo pyramíd je na dosah ruky!
Zdielať na
Video

Záhadný objav v Egypte: Tajomstvo pyramíd je na dosah ruky!

Zdroj: FreePik

V jednej z egyptských pyramíd boli objavené doteraz nedotknuté komory.

Na Sahurovu starovekú pyramídu sa zameral tím vedcov, ktorí v Egypte objavili osem nových komnát, ktoré by mohli ukrývať veľké tajomstvá. Vedci sa domnievajú, že pyramída egyptského vládcu piatej dynastie môže obsahovať odpoveď na záhady obklopujúce pyramídu, jej stavebný pôvod a faraóna v nej.

Počas svojho výskumu, ktorý je súčasťou projektu konzervácie a reštaurovania pyramídy, našli niekoľko odkrytých úložných priestorov, ktoré sa časom stratili a nikdy neboli zdokumentované. Archeológovia sa teraz pripravujú na ďalší výskum, aby zistili viac informácií o záhadných egyptských komorách, ktoré boli otvorené po 4400 rokoch. Pyramída nebola nikdy predtým zdokumentovaná, ale nevyužité miestnosti by mohli skrývať tajomstvá obrovského historického významu.

Tento prelomový projekt predstavuje významný míľnik v pochopení významu Saharskej pyramídy a jej histórie

- povedal Dr. Mohammed Ismail Khaled, vedúci tímu na Julius-Maximilians-Universität.

Pyramída bola postavená pre Sahura, známeho aj ako Sefrés, v 26. - 25. storočí pred naším letopočtom. Na pohrebisku sa preto skúmajú informácie o starovekých Egypťanoch. Viac ako sto rokov po prvom prieskume pyramídy je tím pripravený opäť zasiahnuť a stabilizovať stavbu pred tým, ako sa pustí do hĺbky – uvádza Daily Star.

Pomocou 3D laserového skenovania a komplexných máp oblasti tím dúfa, že sa mu podarí otvoriť tajnú chodbu do ôsmich doteraz nepreskúmaných miestností. Týchto osem komnát by mohlo odhaliť obrovské tajomstvá napriek tomu, že by mohli byť značne poškodené.

Súvisiace články