Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šokujúci objav: Starí Egypťania vytvorili niečo oveľa dôležitejšie ako pyramídy
Zdielať na
Video

Šokujúci objav: Starí Egypťania vytvorili niečo oveľa dôležitejšie ako pyramídy

Zdroj: FreePik

Používate ho každý deň, ale neviete, že ho vynašli starí Egypťania.

Asi ste si neuvedomili, že predchodcu zámku na vašich dverách vynašli Egypťania. Ak sa zamyslíte, že práve oni nám dali staroveké pyramídy, kľúč so zámkom sa nezdá byť až takým zložitým vynálezom.

Staroveké zámky mali ďaleko od dnešných bezpečnostných zámkov, ale mali tiež západky a poskytovali funkcie, ktoré od zámku očakávame. Boli bezpečné a dali sa otvoriť kľúčom.

Záznamy ukazujú, že tento typ dreveného zámku a kľúča sa používal v Egypte pred viac ako 4000 rokmi. Najstarší známy mechanizmus zámku sa našiel medzi starovekými ruinami v Ninive.

Ako však zámok fungoval?

Pôvodne pozostával z jednoduchej tyče upevnenej vodorovne na zadnej strane dverí.

Západku držal na mieste rad pohyblivých kolíkov umiestnených nad ňou, ktoré sa gravitačne zasúvali do otvorov v západke. Na otvorenie západky zvonku sa do otvoru vložila drevená skrutka a malé kolíky sa zdvihli za výstupky na príslušných miestach, aby sa zámok mohol vybrať. Takýto kľúč mohol byť dlhý až 60 cm.

V histórii boli kľúče vždy symbolom postavenia; ak sa pozrieme bližšie, kľúče predstavovali spoločenské postavenie v každej dobe. V Rímskej ríši nosili šľachtici kľúče priviazané na opasku, pretože vlastniť akýkoľvek kľúč na otváranie dverí bolo znakom hodnosti. V súčasnosti je to menej hodnostný znak, ale niektorí ľudia sa stavajú do pozície s kľúčmi od automobilov vyššej triedy uloženými na viditeľnom mieste. História sa opakuje.

Súvisiace články