Zatiahnuté
11°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
V rodinnom videu sa na nočnej oblohe objavila desivá vec
Zdielať na
Video

V rodinnom videu sa na nočnej oblohe objavila desivá vec

Zdroj: Pixabay

Nie je to UFO, hoci niektorí laici si to možno spočiatku mysleli.

Svet sa zmenil a dnes má prakticky každý telefón s kamerou. Preto sme dospeli k tomu, že po internete koluje toľko neobyčajných videí, ktoré by ste si na rôznych stránkach na zdieľanie videí nemohli pozrieť za celý svoj život.

V jednom meste v Turecku vzniklo rodinné video, na ktorom sa malý chlapec hrá so svojou svetelnou guľou. V pozadí sa však na oblohe objaví niečo strašidelné. Video si môžete pozrieť nižšie.

Okoloidúci si najprv mysleli, že vidia UFO, ale stali sa svedkami meteorického dažďa, ktorý veľkolepo vzplanul.

Meteoroidy sú malé pevné telesá, ktoré putujú slnečnou sústavou. Ich veľkosť je rôzna, ale zvyčajne sú menšie ako auto. Ich pôvod je tiež rôzny: môžu to byť úlomky asteroidov alebo komét, či dokonca úlomky z planét a mesiacov. Pre Zem zvyčajne nie sú nebezpečné, pretože väčšina z nich je dostatočne malá na to, aby úplne zhorela v atmosfére.

Meteory pri vstupe do zemskej atmosféry vydávajú takéto svetlo. Pohybujú sa obrovskou rýchlosťou, čo spôsobuje trenie. To meteoroid zahreje a zapáli, čo potom vyžaruje svetlo a teplo. Preto sa im hovorovo hovorí padajúce hviezdy.

Asteroidy, ktoré sú veľké ako dom, predstavujú oveľa väčšiu hrozbu. Náraz asteroidu na samom konci kriedy, pred 66 miliónmi rokov, mal globálne následky: vyhynuli všetky veľké druhy dinosaurov. 

Priemer asteroidu vedci odhadli na 12 až 15 kilometrov. Prach a para z nárazu zahalili oblohu, spôsobili tmu, ochladenie a masové vymieranie.

Súvisiace články