Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NASA prezradila, či sa máme obávať nárazu asteroidov
Zdielať na
Chill

NASA prezradila, či sa máme obávať nárazu asteroidov

Zdroj: Pixabay

Zem nebude v najbližších 100 rokoch ohrozená nárazom asteroidu, oznámila americká vesmírna agentúra (NASA) vo svojej najnovšej stratégii ochrany planéty.

NASA už približne 30 rokov skúma objekty blízke Zemi (NEO), ktoré obiehajú okolo Slnka a niekedy sa dostanú do vzdialenosti 50 miliónov kilometrov od Zeme. Tieto objekty môžu výskumníkom pomôcť lepšie pochopiť históriu vzniku Slnečnej sústavy, ale niektoré z nich sa nachádzajú na dráhach, ktoré by mohli byť nebezpečné pre zrážku so Zemou.

To však zatiaľ nie je dôvod na obavy, pretože americká vesmírna agentúra tvrdí, že Zem nebude v najbližších 100 rokoch ohrozená.

Dopad asteroidu na Zem by mohol byť katastrofický a je to jediná prírodná katastrofa, na ktorú ľudstvo nemá technológiu pre úplné odvrátenie, uviedla Lindsey Johnson, zodpovedná za ochranu planéty v NASA, ktorá dodala, že stratégia je zverejnená s cieľom propagovať činnosť americkej vesmírnej agentúry na ochranu Zeme na národnej a medzinárodnej úrovni.

NASA medzitým naďalej ostražito monitoruje asteroidy a nedávno oznámila, že jedno z objavených nebeských telies má minimálnu šancu na zrážku so Zemou.

Súvisiace články