Zatiahnuté
11°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Senzačný vedecký objav: Dôkaz, že nanotechnológie existovali už v staroveku
Zdielať na
Video

Senzačný vedecký objav: Dôkaz, že nanotechnológie existovali už v staroveku

Zdroj: British Museum

Britskí vedci tvrdia, že pri výrobe 1600 rokov starého Lykurgovho pohára, ktorý je vystavený v Britskom múzeu v Londýne, boli použité nanotechnológie.

Čo je však nanotechnológia a ako mohol byť staroveký pohár vyrobený pomocou dnešnej najmodernejšej technológie?

Nanotechnológia je akákoľvek technológia, ktorá sa snaží dosiahnuť určitý cieľ alebo vyriešiť problém, ktorý súvisí s mikroskopickým prostredím.

Záhadný Lykurgov pohár je vyrobený z dvojfarebného priehľadného skla a pri vystavení svetlu spredu sa zeleno leskne a pri vystavení zo zadnej strany sa leskne rubínovo. Určite nebol takto vyrobený náhodou, ale ak to bol zámer, naši predkovia boli oveľa šikovnejší, ako sme si kedy mysleli.

Sklo obsahuje malé množstvo koloidného zlata a striebra, to sú dôvody, prečo môžete vidieť nezvyčajnú optickú vlastnosť, čiže mení farbu pohára v závislosti od toho, ako je vystavený svetlu.

Na pohári, o ktorom sa predpokladá, že bol vyrobený v Ríme v 5. storočí, je zobrazená mytologická scéna tráckeho kráľa Lykurga, potrestaného za to, že potlačoval kult boha Dionýza.

Záhada pohára meniaceho farbu bola vyriešená veľmi neskoro, až v roku 1990. Po vložení rozbitých kúskov skla pod mikroskop vedci s prekvapením zistili, že pohár obsahuje drobné kúsky striebra a zlata, sotva viditeľné voľným okom, s priemerom asi 50 nanometrov - menej ako tisícina zrnka soli.

Práve po tejto udalosti začali vedci nazývať Rimanov "priekopníkmi nanotechnológií", pričom sa domnievali, že remeselníci si boli dobre vedomí toho, čo vyrábajú, čím šokovali modernú vedu, že nanotechnológie existovali už v roku 400.

Súvisiace články