Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Oživili tisícky rokov mŕtveho tvora: Vedci sú v šoku
Zdielať na
Video

Oživili tisícky rokov mŕtveho tvora: Vedci sú v šoku

Zdroj: Pixabay

Aj vedci sú šokovaní, že sa tomuto drobnému živočíchovi podarilo po takom dlhom čase vrátiť k životu. Sme o krok bližšie k hibernácii?

Vedci na zamrznutej Sibíri urobili objav, ktorý nikto nečakal. Prastarý tvor sa nečakane vrátil z mŕtvych. Tento drobný cestovateľ v čase je približne 46 000 rokov stará črevná hlísta. Predpokladá sa, že žila v čase mamutov, a keď opustili zamrznutú Sibír, malá skupina červov sa "znovu objavila".

Červy z dávno vyhynutého druhu Panagrolaimus kolymaensis v skutočnosti nevymreli, ale dostali sa do stavu pokoja, známeho ako kryptobióza, keď ich telesné procesy už neboli zistiteľné.  Predtým mali vedci len dôkazy o tom, že červy mohli zostať v tomto stave menej ako 40 rokov.

JEDEN Z VEDÚCICH VÝSKUMU, PROFESOR TEYMURAS KURZCHALIA, POVEDAL: "TENTO MALÝ ČERV TERAZ PREKONAL GUINNESSOV REKORD, KEĎ ZOSTAL V HIBERNÁCII OVEĽA DLHŠIE, AKO SI KTOKOĽVEK MYSLEL, ŽE JE TO MOŽNÉ."

Vedci tiež zistili, že kľúč k zvráteniu smrti mozgu môže spočívať v bunkách v sietnici oka.

Doteraz najpozoruhodnejší príklad jedného z najdlhších hibernačných stavov bol pozorovaný u bakteriálnych spór, ktoré ožili v brušnej dutine vyhynutých včiel zachovaných v pochovanom jantári až po 40 miliónoch rokov.

Nová štúdia teraz ukázala, ako dlho mohli tieto červy čakať na oživenie.

MALÁ SKUPINA ČERVOV, KTORÉ BOLI OŽIVENÉ PO PODANÍ VODY A POTRAVY, ŽILA MENEJ AKO MESIAC, ALE SPLODILA VIAC AKO 100 NOVÝCH GENERÁCIÍ ČERVOV.

Zistilo sa, že tieto červy používajú podobný mechanizmus na prechod do stavu pozastavenej animácie ako larvy moderných hlístic Caenorhabditis elegans, ktoré sa nachádzajú na kompostoch, hnijúcom ovocí a rastlinách v Európe a na celom svete.

Červy z dávno vyhynutého druhu Panagrolaimus kolymaensis v skutočnosti nevymreli, ale prešli do stavu spánku, známeho ako kryptobióza.

 

Súvisiace články