Zatiahnuté
12°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Mrazivé tajomstvo prvých záberov jadrovej katastrofy v Černobyle: Šokuje aj po 37 rokoch
Zdielať na
Video

Mrazivé tajomstvo prvých záberov jadrovej katastrofy v Černobyle: Šokuje aj po 37 rokoch

Zdroj: Romain Chollet/Unsplash

Fotograf netušil, aké nebezpečenstvo mu hrozí.

V histórii je veľa udalostí, ktoré by väčšina z nás najradšej navždy vymazala alebo ich zmenila, aby sa nikdy nestali. Jednou z nich je havária jadrovej elektrárne v Černobyle v Sovietskom zväze 26. apríla 1986, ktorej následky si nesieme dodnes. V to osudné ráno vybuchol jeden z reaktorov elektrárne a do ovzdušia sa uvoľnilo rádioaktívne žiarenie v množstve, ktoré sa dalo zmerať v Škandinávii.

Sovieti sa najprv snažili túto katastrofu ako zvyčajne utajiť, ale neskôr boli nútení o nej informovať, pretože škody na celom kontinente boli také rozsiahle, že sa nedali poprieť. Spočiatku si mnohí ľudia ani neuvedomovali, aká smrteľná môže byť radiácia, takže neprijímali takmer žiadne preventívne opatrenia - ale v priebehu niekoľkých dní väčšina z nich zažila hrôzu toho, čo môže spôsobiť.

HOVORÍ SA, ŽE FOTOGRAF IGOR KOSTIN BOL PRVÝM ČLOVEKOM, KTORÝ ODFOTOGRAFOVAL JADROVÚ ELEKTRÁREŇ V ČERNOBYLI, KEĎ VYBUCHLA. ÚDAJNE NASTÚPIL DO VRTUĽNÍKA LEN 14 HODÍN PO KATASTROFE A UROBIL NIEKOĽKO FOTOGRAFIÍ TROSIEK ZO VZDUCHU - NESKÔR VŠAK ZAŽIL NIEČO DOSŤ ZVLÁŠTNE A NETUŠIL, ČO TO SPÔSOBILO.

Všetky snímky Igora Kostina okrem jednej boli čierne, a aj tá bola mimoriadne zrnitá. Najskôr nechápal, čo sa to deje, keďže nikdy nič podobné nezažil, ale potom zistil, čo tento zvláštny jav spôsobuje, a bohužiaľ to bolo dosť znepokojujúce. Bola to radiácia, ktorá zničila fotografie za tak krátky čas, kým sa otvorila uzávierka fotoaparátu.

Fotograf ako zázrakom z radiácie neochorel, takže patril k šťastlivcom, pretože sa našli ľudia, ktorým sa pri oveľa menšom ožiarení priťažilo, alebo dokonca zomreli.

Uvedenú snímku si môžete pozrieť na tomto videu, ale podľa autora videa na YouTube Igor Kostin možno nehovoril pravdu:

Súvisiace články