Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V ľade objavili 46 tisíc rokov staré parazity: Vedcom sa ich podarilo oživiť
Zdielať na
Video

V ľade objavili 46 tisíc rokov staré parazity: Vedcom sa ich podarilo oživiť

Zdroj: Pixabay

Senzačný objav, ktorý je v istom zmysle znepokojujúci.

Svet permafrostu, "večného" mrazu, už priniesol ľudstvu množstvo zaujímavých objavov, keďže globálne otepľovanie spôsobilo "rozmrazovanie" oblastí Sibíri a vedci našli veci, ktoré sú neuveriteľne staré a vedecky významné - hoci takýto nález v sebe skrýva aj vážne nebezpečenstvo, ktoré mnohých znepokojuje.

Vedci našli veľmi dobre zachovanú mŕtvolu dávneho zvieraťa a vyskytli sa aj prípady, keď bol objavený "zombie vírus". A ešte v roku 2018 sa našli parazity, ktoré sú na základe nájdených rastlinných zvyškov staré približne 46 tisíc rokov - najšokujúcejšie však nie je to, že sa našli, ale to, že po takej dlhej dobe ožili.

HÁĎATKO PANAGROLAIMUS KOLYMAENSIS, KTORÉ SA DLHO POVAŽOVALO ZA ÚPLNE VYHYNUTÉ, JE SCHOPNÉ KRYPTOBIÓZY - ZASTAVENIA ŽIVOTNÝCH PREJAVOV A BUNKOVÉHO METABOLIZMU, KEĎ SA PODMIENKY PROSTREDIA STANÚ EXTRÉMNYMI - ALE VEDCI SI MYSLELI, ŽE TO DOKÁŽE AŽ 40 ROKOV, A NIE 46 000, ČO STAVIA VECI DO ÚPLNE NOVÉHO SVETLA.

Vedci sú samozrejme veľmi nadšení z objavu, ktorý je v mnohých ohľadoch obrovskou udalosťou, a obzvlášť ich gigantickým spôsobom teší, že sa im podarilo tieto parazity oživiť. Štúdium Panagrolaimus colymaensis, ktorý sa prebudil zo 46 tisíc rokov trvajúceho spánku, v súčasnosti určite pokračuje a permafrost budú vedci naďalej monitorovať, aby zistili, či sa im v blízkej budúcnosti podarí nájsť rovnako cenné nálezy.

 Tu si môžete pozrieť video o nálezoch v permafroste:

Súvisiace články