Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V ľade objavili 3500 rokov starú príšeru: Vedci zostali z obsahu jej žalúdka v šoku
Zdielať na
Video

V ľade objavili 3500 rokov starú príšeru: Vedci zostali z obsahu jej žalúdka v šoku

Zdroj: YouTube/Reuters

Starodávne zviera v takom dobrom stave ešte nikdy nebolo objavené.

Sibírsky permafrost, čiže večne zamrznutá oblasť, je plná záhad, ktoré sa pomaly odhaľujú v dôsledku globálneho otepľovania, čo je vzrušujúce a zároveň mimoriadne znepokojujúce. Nevedno, čo tam odborníci nájdu, pretože to môže byť vedecký objav ohromujúceho významu alebo smrteľný, dávno stratený vírus.

Ešte v roku 2020 narazilo na Sibíri niekoľko lovcov sobov na zvláštneho zamrznutého tvora. Vedci začali prípad okamžite skúmať a s nadšením zistili, že ide o záhadný druh dávno vyhynutého, takmer 40 tisíc rokov starého živočícha - ukázalo sa však, že to nie je pravda, hoci aj tak ide o veľmi dôležitý nález.

DLHÝ VÝSKUM ODBORNÍKOV ODHALIL, ŽE ŠELMA NEBOLA STARÁ 40 TISÍC ROKOV, ALE "LEN" 3 500, A ŽE IŠLO O DRUH, KTORÝ STÁLE ŽIJE: MEDVEĎA HNEDÉHO.

Takýto exemplár sa však ešte nikdy nenašiel v takom dobrom stave, takže objav má stále veľký význam, keďže sa im dokonca podarilo preskúmať vnútorné orgány šelmy. V jeho žalúdku sa totiž nachádzali stopy po poslednom jedle, perie a rastliny - vedcov však prekvapilo, že našli rastliny, ktoré sa im zatiaľ nepodarilo identifikovať.

Vedci dúfajú, že ďalší výskum odhalí ďalšie zaujímavé fakty o tisíce rokov starom zvierati a odpovie na otázky, ktoré už roky a desaťročia mátajú vedcov - a tých, ktorí sa jednoducho zaujímajú o túto tému a o to, ako sa organizmy vyvíjali počas tisícročí.

Video zo štúdie 3 500 rokov starého medveďa hnedého si môžete pozrieť tu - len na vlastné riziko.

Súvisiace články