Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Žraloky závislé od drog desia morských biológov: Problém narastá do hrozivých rozmerov
Zdielať na
Video

Žraloky závislé od drog desia morských biológov: Problém narastá do hrozivých rozmerov

Zdroj: Pixabay

To, čo sa deje v hlbinách našich vôd v dôsledku ľudskej činnosti, je čoraz desivejšie.

Obchodovanie s drogami je v USA problémom už desaťročia. Pašeráci z Južnej a Strednej Ameriky často zhadzujú svoje zásielky do mora, čoho konečným výsledkom je, že veľké množstvo drog končí v našich vodách. Prednedávnom bola pri pobreží Floridy vyplavovaná značná zásielka kokaínu. Pobrežná stráž zadržala v Karibiku a Atlantiku 6,5 tony kokaínu v odhadovanej hodnote približne 186 miliónov dolárov. A tento trend je z roka na rok horší.

Zdá sa, že toto množstvo drog by mohlo byť nebezpečné pre zvieratá. Vedci sa domnievajú, že kokaín, ktorý sa vyplavuje do vody, je napríklad obľúbenou pochúťkou žralokov. Zistili to po tom, ako výskumníci životného prostredia z Floridskej univerzity v novom seriáli Discovery Cocaine Sharks testovali, ako sú tieto zvieratá náchylné na chuť na drogy, informuje Live Science. Štáb najprv vytvoril balíčky, ktoré vyzerali a pôsobili ako skutočné balíčky kokaínu. Nie je ťažké uhádnuť, že žraloky sa na ne okamžite vrhli, pričom niektoré si so sebou vzali dokonca celý balík. Vyskúšali však aj balíčky s rybím práškom, ktorý zvieratám dodáva takzvaný dopamínový stimul, a ani tým sa nevyhli. V skutočnosti to žraloky okázalo rozvášnilo. Výsledok teda bezpochyby vykazuje známky závislosti u úbohých zvierat.

Morskí biológovia dodali: "Momentálne netušia, čo všetko môže kokaín so žralokmi spôsobiť, preto sú presvedčení, že ďalší výskum odhalí oveľa viac. Tvrdia, že okrem kokaínu môžu na živočíchy vplývať aj iné drogy v mori, ako napríklad kofeín, lidokaín, amfetamíny, rôzne antidepresíva a antikoncepcia.

Na Floride sú žraloky dosť nebezpečné aj bez drog. Nedávno sa objavili správy o rybárovi, ktorý si chcel umyť ruky vo vode v blízkosti lode a žralok si jeho prsty okamžite pomýlil s návnadou, uhryzol ho do ruky a stiahol ho do vody. Jeho osud si môžete pozrieť v tomto videu.

Súvisiace články